Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.09.2011, 12:20   #2661
yossi
Gość

wiesz nemka, audiofilem nie jestem tylko dlatego, że nie stać mnie na audiofilski sprzęt, podobnie jak na sprzęt Apple.
Pochlebiam sobie jednak, że mam dość dobry słuch i raczej potrafię dostrzec różnice w jakości dźwięku.
Niestety to jest temat - rzeka :-(. Bardzo cenię sobie pana JMJ, którego uważam za znakomitego muzyka i którego płyty dały mi w życiu wiele radości - szczególnie te wcześniejsze. Warto zauważyć, że ten znakomity muzyk od kilkunastu lat nie nagrał nic wartego uwagi :-(. A żyć z czegoś trzeba - prawda? No to podpisał swoim nazwiskiem sprzęt, który nie ma ŻADNEGO zastosowania dla normalnego usera/słuchacza/audiofila (niepotrzebne skreślić) i na który nikogo nie stać. UWAGA fanboje - mnie szczególnie nie stać!
Teraz małą dygresja dla fanbojów, którzy już załatwiają sobie kredyt w CHF żeby to kupić (no bo przecież ma japko więc MUSISZ to mieć).
Jakość słyszalnego dźwięku nie wynika wyłącznie w jakości i parametrów zakupionego za sprzedaż nerki sprzętu. Ta różnica to przede wszystkim warunki akustyczne, jakie są dostępne podczas jego używania. To niestety oznacza, że przy odsłuchiwania muzyki z iPoda w bloku i w betonowym pokoju o powierzchni 11 m kw. nikt nie jest w stanie docenić jakości dźwięku przekazywanej przez ten (jak sądzę znakomitej jakości) sound system. Jego zalety będą w stanie docenić tylko ci audiofile, których stać (ukochany argument fanbojów) na zorganizowanie w swoim domu "sound chamber" za jakieś 150000~200000 US$. Jeśli ktoś nie wie co ten termin oznacza, powinien darować sobie dyskusję na ten temat.

Ostatnio zmieniany przez yossi : 21.09.2011 o godz. 12:25
  Odpowiedz cytując ten post