Cytat:
Napisany przez Kris
No w Makówkach Pro siedzą, z tego co pamiętam, Xeony z pamięciami z ECC.
|
... którego EFI Maków ani MacOSX nie obsługują (mowa o ECC)

Taki drobiazg
Cytat:
Napisany przez Kris
Ktoś kiedyś na forum nikoniarzy pisał na temat dobierania elementów elektronicznych do komputerów Apple, Dell, IBM i innych oraz części do 'składaków'. Starał się na siłę udowodnić, że elementy dla w/w firm są odpowiednio dobierane, z najmniejszymi odchyleniami od ideału, a reszta leci sobie do sklepów (te, które mieszczą się w specyfikacji, ale jednak po testach obciążeniowych zostały odrzucone). Czyli np. pamięci ładowane do Apple/Della są selekcjonowane. Pytanie, czy zetknęliście się z takimi teoriami.
|
Oczywiście, że się zetknęłam. Jeszcze na myapple.pl. Wierutna bzdura. Jak to wygląda naprawdę? Otóż nikt, NIKT! nie jest w stanie dokładnie przetestować danej części w procesie produkcji. Wyprodukowane części są testowane pobieżnie, działa? Do pudełka. To o czym napisałeś dotyczy np drogiego jak cholera sprzętu HI-END, gdzie na przykład są dobierane lampy, jako "sparowane" - mają identyczne parametry.
Jak to wygląda w przypadku Apple? Apple skupuje najtańsze części. Przykład - Apple montuje w swoich monitorach matryce od LG. LG daje na swoje monitory gwarancję 0 bad pikseli a nawet 0 subbad pikseli! Gwarancja nazywa się punkt honoru. Do miesiąca czasu po zakupie każdy wykryty bad piksel jest podstawą do wymiany sprzętu.
Co na to Apple? Otóż ich monitory mogą mieć nawet 15 bad pikseli zanim uprzejmie raczą Ci wymienić matrycę. Pokazywania (włączania) zakupionego sprzętu nie ma w zwyczaju, w końcu kupujesz "najlepszy" sprzęt. Poza tym Apple broni się przed serwisem jak może. W USA nie naprawią Ci sprzętu na gwarancji... jeśli jesteś palaczem ;]
Inny przykład. Dyski półprzewodnikowe (SSD). Ostatnio Apple wypuściło odświeżone MacBookiAir. Jest tylko jeden problem. W niektórych jest szybki dysk Samsunga a w niektórych wolniejszy o 1/3 dysk Toshiby.
Wniosek. W magazynach Apple panuje nieopisany bajzel. Nikt nie wie co i gdzie montuje a części (nie tylko matryce LCD) są najprawdopodobniej kupowane na wagę. Wiesz ile uwagi poświęca Apple np bateriom kupowanym od Texas Instruments? Baterie te posiadają 2 zabezpieczenia na wypadek przegrzania dodatkowo dostęp do nich chroniony jest hasłem. Producent (TI) dostarcza swoim partnerom baterie z domyślnym hasłem... którego Apple nie zmieniło! 5 minut w sieci i poznajesz hasło, następne 5 minut i palisz dowolnego MacBooka Air/Pro do którego włamujesz się przez Safari w 5s.
http://www.dobreprogramy.pl/Apple-wa...osc,28024.html
Aż żałuję, że na stronie Apple nie ma już reklamy Snow Leoparda z hasłem - MacOSX Cię Ochroni!
P.S. W Macach siedzą najtańsze mobilne części dostępne na rynku. Jak ktoś sprawdzi może tylko wybuchnąć śmiechem. Co oznacza szybki dysk SDD w MacBookuAir? Transfer rzędu 192GB/s. Ile ma średniej klasy taki dysk nie z Apple? 400-500GB/s. Ile chce za niego Apple gdyby się chciało go zamontować zamiast dysku 5400 (sic!)? Tyle co za dysk z transferem 800GB/s. Jaki jest najszybszy? 1-2TB/s. Te wolniejsze w MBA mają transfer po 90-120GB/s.