Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.09.2011, 09:25   #13694
Kogoro
Forumator
 
Data rejestracji: 24.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 772
Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Nie polemizuję, bo nie mam tak dalekiej wiedzy w temacie, żeby być pewnym. Niemniej to, co przez lata czytałem, wydaje się pasować do ogólnego wydźwięku tej książki.

Co do przykładu - akurat zohydzanie filetów rybnych, coli, a i większości dostępnego w sklepach mięsa, akurat może jedynie wyjść wszystkim na dobre..
Fakt, że tanie mięcho oznacza zazwyczaj jego niską jakość, ale nie tylko.

Wszelkie koncerny to samo zło, także medialne.
Problem polega ta tym, że jednak nie odpowiadają w 100% za każdą ludzką krzywdę.
Dlatego trzeba na przytoczoną przez Ciebie książkę uważać, bo być może jej autor sam jest w jakimś stopniu ofiarą koncernu, w którym pracował, np. ktoś go "wysadził" z intratnego stanowiska.





Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Już opracowali - wegetarianizm. Wymaga 11-krotnie mniejszej powierzchni i nakładów niż 'uprawa' mięsa. Na dodatek jest (w większości wypadków) zdrowszy.
Jesteś pewien, że to czym się "tuczy" roślinki (i chroni) jest takie zdrowe?


Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Jest tylko taki problem że ludzi na świecie jest coraz więcej a żarcia nie bardzo.
I windowanie cen żywności dobrze się nie skończy.
Nie mówię tu o biednych Murzynkach z Ugandy.
Jak się ktoś wreszcie wkurzy, że tylko najbogatszych stać na jedzenie, to się może kiedyś skończyć dość krwawo.

Dlatego jestem za tym by ludzie opracowywali technologie pozwalające produkować dużo taniej żywności. Ale oczywiście bez przesady i trucia - i aby można było kupić również tą lepszą w adekwatnej do jakości cenie.

Dwa że jak wszyscy ruszą do "dobrych rolników" w poszukiwaniu "dobrego mięsa" to jego cena albo pójdzie w górę albo albo ci rolnicy z chęci zysku zaczną oszukiwać i w końcu będziemy jeść znowu chemiczny shit.

Ale przecież ludzie już coś takiego opracowali. Oczywiście będą to czynić dalej, i dalej ceny może będą spadać. Np. jeszcze 25 lat temu w szynce bywało do 25% wody, teraz może być nawet ok. 50%. To ma oczywisty wpływ na jej cenę.
__________________
Pozdrawiam

Kogoro Akechi

Ostatnio zmieniany przez Kogoro : 28.09.2011 o godz. 09:29
Kogoro jest offline   Odpowiedz cytując ten post