Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.10.2011, 12:14   #2396
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
W nawiązaniu do wczorajszego posta. Wstąpiłem ostatnio do salonu Sony, żeby pobawić się najnowszym superzoomem (HX100V) i bardzo chwalonych zaawansowanym (w sensie funkcji) kompaktem - HX9V. I przyznam, że wrażenia miałem pozytywne

Głównie interesował mnie superzoom i muszę przyznać, że jest to naprawdę udana konstrukcja. Poza dwoma - dość znacznymi jednak wadami - sprawiał bardzo przyjemne wrażenie i przyjemnie się go używało. Te wady to po pierwsze brak wychylanego na bok ekranu. Canon chyba faktycznie ma na to patent, którego nie odstępuje Sony, co niestety jest - przynajmniej dla mnie - znaczną wadą (rozwiązanie Canona jest zdecydowanie najwygodniejsze). Druga sprawa to coś, na co uwagę zwróciłem już wcześniej - dość powolne działanie. Dla mnie to bardzo duża wada i element, który może przesądzić o wyborze aparatu, bo nie znoszę czekać na reakcję urządzeń tego typu. To już nie ten czasy, żeby musieć to robić. Urządzenia powinny być szybkie.

Ponieważ jednak wydaje się to czymś, co można zmienić, liczę, że jakaś nowsza wersja firmware faktycznie wprowadzi w tym elemencie zmiany. Zwłaszcza, że i tak miałem już wrażenie, że jest lepiej niż jak bawiłem się nim kilka miesięcy temu. W każdym razie zwraca to uwagę.

Aparat (y) jest świetny pod względem funkcjonalności - hdr, panorama, programy tematyczne, duży zoom, świetne filmowanie.. Dużo jest tego i wszystko bardzo dobrze działa. Na dodatek aparat jest wygodny i dobrze leży w ręce. I po prostu dobrze się go używa. Zostaje ostatni element - najważniejszy - jakość zdjęć. Z oczywistego powodu mam tylko kilka robionych w pomieszczeniu zakniętym przy sztucznym świetle, ale co ciekawe - i w takich warunkach jest zupełnie nieźle. Są szumy, ale na zupełnie akceptowalnym poziomie, jest za to sporo szczegółów, niezła ostrość.. Kolory trudno ocenić przy tym świetle, zwłaszcza, że też do końca nie jestem pewien ustawień. Ale tych jest sporo, więc wydaje mi się, że to nie powinno stanowić problemu. Generalnie jest.. nieźle

Wrzuciłem kilka przykładowych zdjęć (prosto z aparatu) z HX100 i 9. Poniżej link jeśli kogoś interesują:

http://www.sendspace.pl/file/6e1a75335e47b86064b82b3

No i jeszcze jedna sprawa - filmiki. Niby mój SX1 też ma rozdzielczość FullHD, ale przyznam, że tutaj robi to lepsze wrażenie. Nawet nie ze względu na jakość, bo pod tym względem i tu i tu jest bardzo dobrze, ale ze względu na płynność. 50 klatek robi jednak różnicę i filmiki wyglądają naprawdę świetnie

No więc wygląda na to, że są obecnie trzy przynajmniej przyzwoite superzoomy na rynku - Sony HX100V, Canon SX40HS i PANASONIC FZ150. Nice..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post