Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.10.2011, 19:14   #3112
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
hehehe dobre to... bardzo stylowe

A tak serio to moze być przydatne tam, gdzie iPady są wykorzystywane służbowo w większych ilościach. Załóżmy ze trzeba przygotować 30 urządzen dla zespołu.
No i kicha, 30 portów USB nagle potrzeba.

Monitor dotarł, więc krótki review dla zainteresowanych, po 4 latach używania legendarnego FP93GP Photo Senseye+
+ kolory świetne, na początku troche rozczarowały ale po ustawieniu jest super. Nie wiem jak wierność, ale nasycenie pierwsza klasa.
+ kontrast kroi oczy aż bolą. 5 milionów do jednego to już przegięcie - 50% to maks dla mnie.
+ odwzorowanie detali super. Będę musiał podnieść jakość zdjęć w aparacie, bo artefakty wnerwiają bardziej niż do tej pory
+ jasność dużo lepsza niż w Benq, mimo deklarowanych 50cd mniej. W Benq w słoneczny dzień brakowało powera (tak miał od zawsze LG 1770H też był jaśniejszy)
+ automatyczne rozjaśniania/przyciemnianie działa dobrze, aczkolwiek nie ma możliwości tuningu. Dla mnie ciut za jasno.
+ FullHD na 23 calach to za dużo. Ekran mimo ciut wyższej rozdzielczości jest o ponad 1cm niższy niż w Benq (19 cali 5:4). Efekt - musiałem zwiększyć czcionkę. 24 lub 25 cali mile widziane.
+ srebrna ramka wokół ekranu podoba mi się, chciałem monitor srebrny ale takich już nie robią
+ ile przestrzenii roboczej!

No a teraz minusy bo te też niestety są:
- monitor dla graczy, więc zabrali opcje f-engine (dostępne w IPS236V). Zapomnijmy o dedykowanym trybie tekstowym, filmowym czy zdjęciowym
- czerń niestety ma niebieską poświatę (to chyba wada IPSów). W Benq czerń była lepsza a poświata biała (ale prawie niewidoczna)
- najgorszy minus - smużenie. Monitor smuży. Może w trybie dla gier będzie lepiej, ale nawet podczas przeciągania okien to widać. Poczciwy Benq na wolnej MVA smużył zdecydowanie mniej. Choć wcale nie był do gier!

Po przeczytaniu specyfikacji w PDF widzimy dlaczego. Response time 14ms - podczas gdy tańszy IPS236V ma 5ms! Tylko ciekawe czemu wszyscy podają 6-8ms?
Na stronie koreańskiej w przypadku obu monitorów są już te same wartości - 14(GTG) 6(GTG bw) więc może jednak matryce są te same.

To na razie tyle, póki co jestem zadowolony i badam dalej. Na response time tak bardzo mi nie zależy.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.10.2011 o godz. 19:29
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post