Sprawdzałem w Seamonkey ale po zapisaniu na dysk nie ma różnicy.
Panel jest 6-bitowy, e-IPS. W tej cenie innych IPS chyba nie ma.
Matryca jest chyba jednak wolniejsza niż w IPS236V (który dodatkowo dostał nagrodę TIPA2011 za best entry level photo monitor).
Mam nadzieje że jednak jakieś plusy moja matryca ma

Obraz jest naprawdę bardzo ładny, ładniejszy na oko niż w Benq. Czerń mi się nie podoba, ale IPSy tak mają (przynajmniej eIPSy).
Choć do obróbki obrazu polecam się przyjrzeć EW2420. 20mln:1 (fizycznie 3000:1) oraz pełne 8-bitów w niskiej cenie. Nawet głośniki są.
Jednak recenzje tego monitora są czasem średnie więc bym się miał na baczności. Papier wszystko przyjmie, a cena jak na 24 cale ciut za niska.
Te eIPS to taka średnia półka - wyżej niż TN, ale nie tak dobre jak prawdziwe IPSy.
Także choć szczęki na ziemi nie mam to monitor zostaje. Grafikiem przecież nie jestem
edit: jest jedna rzecz która mnie bardzo wnerwia. kontrast. przy czytaniu stron z białymi napisami i czarnym tle pixele przechodzą mi przez oczy na wylot i przez mózg.
Nie mogę patrzyć, bardzo to męczy - a kontrast już na 30% :/. Chyba taki urok monitorów z dynamicznym kontrastem. Benq ze swoim 1000:1 było bardziej przyjazne.