Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.10.2011, 10:07   #3394
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Pełnia jest tylko jedna, to pełna oferta usług danej firmy
A ile z tego nam potrzeba to nasza sprawa.

Niestety czasem bardzo niewinne operacje powodują utratę prywatności, jak np wysyłanie naszej pozycji podczas połączenia z netem w najnowszych smartfonach.

Apple akurat wydaje mi się mniej groźne niż google, które jest firmą specjalizującą się w reklamach, a oferta ich usług sieciowych jest wyjątkowo bogata i zintegorwana:
wyszukiwarka, google maps, youtube, gmail, android, google+, googletalk, picasa, google docs i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.

Apple czy Microsoft ma póki co inny profil i źródła dochodów - i prędzej bym im zaufał niż Google, jezeli chodzi o polityke prywatności.
Z resztą Google juz zaliczyło pare ładnych wpadek, jak np pierwsza licencja na korzystanie z Google Chrome. Wiekszość użytkowników licencji nie czyta, a szkoda.
http://olgierd.bblog.pl/wpis,ciekawo...ome,14235.html

Ja z produktów google póki co wykorzystuje jedynie gmaila i wyszukiwarkę. Choć pojęcia nie mam skąd wyszukiwarka wie, że jestem w Lublinie i podsuwa mi pasujące do lublina zapytania - nawet jeżeli ja się nie loguje i nie przypominam sobie abym coś takiego ustawiał. Po wpisaniu "kino" mam od razu "kino plaza lublin" i "kino bajka lublin", po wpisaniu "lekarz" to samo. I tak ze wszystkim. Jak na geolokalizację po adresie IP to byłoby wyjątkowo sprytne.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.10.2011 o godz. 10:21
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post