Cytat:
Napisany przez Kris
Siri kosztowało 200 milionów zielonych.
|
Trochę dziwne, że tak mało..
Cytat:
Przypomnijmy przy okazji, że aplikacja była owocem projektu opłacanego przez DARPA, którego celem było stworzenie sztucznej inteligencji.
|
Czyli całą innowacją Apple jest zakup tej technologii
Cytat:
Napisany przez paprykarz
andy, a Ty dalej fanzolisz w tym temacie 
|
Wolę określenie udzielam się, przedstawiam swój punkt widzenia.
Tak w ogóle to znamy się? Jeżeli udzielałeś/aś się wcześniej to warto by napisać pod jakim nickiem.
Cytat:
zrozum w końcu, że Apple nadało trend* a reszta za nim podąża
|
Apple upowszechniło telefony z dotykowym wyświetlaczem wśród typowego Kowalskiego to fakt.
Miej jednak na uwadze, że takie urządzenia istniały już dużo wcześniej...
Cytat:
jakby Apple nie nadało trendu, to byłyby inne trendy, np. w telefonii komórkowej trend do miniaturyzacji zamiast smartfonizacji, zamiast tabletów inne pierdoły itd
|
Tego nie wiesz. W 2006 roku Google kupiło Android Inc. Gdyby nie Apple to pewnie Google upowszechniłoby telefony z dotykowym wyświetlaczem.
Cytat:
* podobno ś.p. Jobs zapytany o badania marketingowe odpowiedział, że przecież ludzie nie wiedzą czego chcą, więc nie ma po co ludzi pytać o cokolwiek - co jest święta prawdą znaną od czasów McLuhana i Indian Hopi
|
Może tak jest w przypadku użytkowników Apple ale nie w moim. Wiem czego chcę od rzeczy którą kupuje. Żaden producent nie będzie mi mówił, że wie lepiej.
Cytat:
to co powyżej, jest faktem niezbitym i jeśli tego nie uznasz, będziesz błądzić Samsungi, HTC, Androidy to tylko naśladowcy Jobsa, co nie znaczy że ich produkty są gorsze
|
Zerknij do historii i zobacz jakie powstawały urządzenia i dopiero potem coś napisz.
Cytat:
produkt masowy musi być produktem niskiej jakości,
|
Skąd Ty bierzesz takie bzdury?
Kupując "masową" lodówkę mam się liczyć z tym, że będzie niskiej jakości, bo jest masowa? I mimo, że dałem za nią np. więcej niż za inne? Co za głupie myślenie...
Cytat:
To co zrobił Jobs jest fenomenalne i po raz pierwszy spotykane w takiej skali, więc szkoda czasu na rozmowę o pierdołach, ciekawsza jest analiza.
|
Marketing Jobsa jest fenomenalny. Potrafi wmówić ludziom wszystko. Za to imho powinien dostać jakąś większą nagrodę.
Tylko kupując produkt danej firmy mam gdzieś ich marketing, dla mnie liczą się suche fakty.
Cytat:
Napisany przez Bartez
A czy w przypadku Androida jest jakaś lepsza alternatywa? Można wgrywać aplikacje z poza Marketu, ale ile tych aplikacji jest? Miejsca jak Market, czy AppStore, to dla użytkowników wielka zaleta, bo nie trzeba chodzić i szukać programów. Jeżeli coś jest, to tam to można znaleźć i zainstalować jednym kliknięciem (w zasadzie tapnięciem, chyba brakuje polskiego słowa na to  )
|
Sam fakt Bartez, że mogę sobie wgrać do telefonu aplikację z innego źródła niż Market daje mi dużo. Nie zmienia to faktu, że takie agregatory jak Market, czy AppBrain są przydatne.
Pisząc, że użytkownicy Apple nie mają alternatywy chodziło mi nie tylko o sklep ale i o iTunes, o wgrywanie muzyki itp itd.
Biblioteki w systemie to ciekawa rzecz (używam w programie AIMP), jednak to powinien być tylko dodatek. Użytkownik powinien mieć dalej kontrolę nad plikami.
Dopóki Apple będzie zdania, że we wszystkim wie lepiej od osoby, która będzie używała ich urządzenia nigdy sobie ich sprzętu nie kupie.
Cytat:
Powiedziałbym więcej: rozwinęło (a raczej zrobiła to zewnętrzna firma, którą kupili) i wprowadziło na szeroką skalę. Podobnie jak smartfony i tablety, które owszem wcześniej były, ale mało kto ich używał.
|
Z tym ostatnim zdaniem to przesadziłeś. Urządzenia typu Smartfon były używane i to nie przez wąskie grono odbiorców.
Zauważ też, że kiedyś ceny takich urządzeń były większe i nie każdy mógł sobie pozwolić na takie urządzenie.
Cytat:
Tutaj jest inny filmik z Siri, chyba niezależny od Apple, choć nie ma pewności:
|
Poczekam na filmiki, które będą robione nie w warunkach "laboratoryjnych" i wtedy ocenię
Technologia wcześniej czy później zostanie rozwinięta - każdego roku uczymy się coraz więcej o AI.
Pomyśl sobie, że jedziesz do domu zmęczony i mówisz do telefonu "chciałbym sobie zrobić spagetii". Telefon łączy się z lodówką, ta sprawdza czy ma potrzebne produkty i jeżeli nie ma zamawia ze sklepu. Produkty zostają dostarczone zaraz po tym jak wchodzisz do domu.
Do tego należy dodać proces przygotowania posiłku gdzie będziesz miał pokazane przez przykładowe wideo jak przygotować posiłek.
Cytat:
A ile telefonów z Windows Mobile było wcześniej i ile oprogramowania na nie? Procentowo w porównaniu do całego rynku bardzo niewiele.
|
Było bardzo dużo. Szczególnie biznesowego oprogramowania. Niestety nie da się tego łatwo policzyć, bo nie było jednego miejsca przez które takie aplikacje można by było dystrybuować.
Cytat:
@yossi: Obecnie SE Xperia x10i z Androidem 2.1 Niestety wyższych wersji andka się już chyba nie doczekam na ten tel Najbardziej irytujące jest ograniczenie pamięci i brak możliwości przeniesienia aplikacji na kartę SD w andkach poniżej 2.2
|
Oficjalnie nie ale nieoficjalnie ROMa dostać można. I nie trzeba dużo czytać, aby sobie go wgrać

To jest właśnie przewaga Androida, że nie musisz się oglądać na producenta/operatora u którego kupiłeś telefon.
Cytat:
Napisany przez Sobrus
Android i iPhone to nowa generacja smartfonów, nie mająca korzeni w palmtopach i przeznaczona dla przeciętnego Kowalskiego.
Stąd też prosta obsługa i ceny telefonów zaczynające się od 350zł.
|
I tak i nie. Uważam, że smartfon jest dla osoby, która wykorzysta jego funkcję. Przeciętny Kowalski wysyła smsy i dzwoni. Dla niego wystarczy zwyczajny telefon bez systemu operacyjnego.
Jeżeli chodzi o ceny to tak, urządzenie z Androidem można kupić tanio jednak nie oszukujmy się, że taki sprzęt będzie płynnie i wydajnie chodził...
Cytat:
Napisany przez Bartez
A co do samego tworu SE, to ostatnio gdzieś czytałem, że Sony chce wykupić całość udziałów od Ericssona i samemu działać. Trudno powiedzieć, czym to się skończy.
|
Tak chodzą plotki. Ciekawy jestem czy Sony sobie poradzi. Ericsson ma jednak cholernie niesamowite doświadczenie, oraz wiedzę na temat systemów telekomunikacyjnych.
Cytat:
Napisany przez Demek
bartez a zerkales ost link? SE wspiera developerow. czytaj ciche przyzwolenie na CM. sadze, ze update z poziomu org softu do cm bedzie mozliwy.
|
Ostatnio czytałem, że twórca CM został pracownikiem Samsunga, który bardzo pozytywnie patrzy na ten nieoficjalny ROM.
Cytat:
Napisany przez yossi
No to jak jest z tym BT i z wideo-rozmowami? Czy naprawdę NIKT nie jest w stanie mi odpowiedzieć?
|
Co do wideorozmów to iPhone obsługuje FaceTime(niby bazuje na standardach ale jest niekompatybilny z innymi) ale nie pogadasz z osobami, które mają np. Nokię.
Jak dla mnie to straszny fail.
Co do BT w iPhon to nie da się wysłać kontaktu, czy pliku...
Cytat:
Napisany przez M@X
Bo iPhone nie pracuje na plikach, lecz na bibliotekach.
|
Ty nie wiesz o czym piszesz. System operacyjny iP pracuje na plikach tylko ty widzisz to w formie biblioteki i już.
Cytat:
Wideorozmowy oczywiscie sa - FaceTime lub Skype, wraz z nowa wersja aplikacji Google bedzie tez opcja od "gugla". Najlepsza jakosc oczywiscie przez FaceTime.
|
Nie chodzi o połączenia przez zewnętrzne programy ale po 3G.
Jeżeli chodzi o FT to Apple wykorzystała dostępne standardy więc nic dziwnego, że jakość jest bardzo dobra - dla mnie zamknięte protokoły komunikacji jak Skype powinny wyginąć.
Cytat:
Napisany przez Demek
jade w gory grupa, nie mam zasiegu komorkowego, cykam mega hiper osom, amejzing fotke swoim naj iphonem, jak ja przeslac innym? hotspot wifi zestawic? cholera nie wszyscy maja wifi, nie wszyscy maja pakiety internetowe....
|
BT powstało właśnie po to aby można było nawiązać szybkie połączenie Punktu - Punkt (powolutku zaczyna wchodzić następca - WiFi Direct)
iP sztucznie ogranicza twoje możliwości więc nie posiadanie BT do przesyłu plików, czy kontaktów jest ewidentną wadą telefonu.
Cytat:
Napisany przez M@X
Schodzimy z gor, w trakcie lapie zasieg komorkowy, fota juz wysyla sie na mojego iPada i wszystkie moje Maki, wchodzimy do schroniska, rozsylam mejle, zgrywam na pendrive'y, wrzucam na Picase, Facebooka, COKOLWIEK.
|
I to jest takie proste? Na siłę chcesz pokazać, że rozwiązanie Apple jest najlepsze.
W swoim Androidzie też mogę to zrobić to co napisałeś, ale dodatkowo mogę wysłać zdjęcie po BT.
Cytat:
Nie, nie widze problemu. Jak ktos w 2011 nie umie pogodzic sie ze zyje w spoleczenstwie informacyjnym, to zdjecia mial nie bedzie. Jego problem, nie moj.
|
Twórcy iP tacy są bo sztucznie ograniczają urządzenia.
Cytat:
A jak juz sie upierasz, to jest "Bluetooth Transfer" w App Store. Za darmo. Nie posiadam, nie korzystam, uwazam BT za przezytek...
|
BT jest idealne do mniejszych plików, czy do przesyłania kontaktów.
Idź na miasto i się zapytaj 1000 osób o to w jaki sposób przesłały plik do 5MB z telefonu na telefon, lub kontakt.
Cytat:
Napisany przez M@X
1. Mozesz z pomoca dedykowanej aplikacji. Dotyczy to tylko i wylacznie zdjec. Natywnie iPhone nie posiada funkcjonalnosci przesylu plikow przez Bluetooth, bo uzytkownik fizycznie plikow w iphone'ie NIE OGLADA.
|
Czyli jest to ograniczone tylko do zdjęć!? Co za porażka.
A co jak będę chciał szybko na uczelni wysłać pdf'a z notatkami?
Cytat:
Napisany przez Reetou
No, to teraz się autentycznie zainteresowałem. A co ogląda? Bo ja na ten przykład w tandetnym SE też fizycznie nie oglądam plików - zrobiłem zdjęcie, oglądam zdjęcie, chce je wysłać duszę klawisz opcje, wyślij i leci...
|
Max ciągle myli pojęcia. Układnie zasobów komputera w tzw. biblioteki to jedno, natomiast przeglądanie ich to drugie - dalej widzisz ich reprezentację w taki sposób, tylko nie możesz ich fizycznie przenosić, zmieniać...
Nie twierdzę, ze układanie multimediów w biblioteki jest złe, jednak chcę mieć też wgląd jak te pliki się układają na dysku.
Cytat:
Napisany przez Bartez
Ludzie, ale macie problemy. W życiu użyłem BT do przesłania plików może z 3-4 razy.
|
Ale ludzi na świecie jest więcej, są różne sytuacje itp.
Może sam z BT nie korzystam dzień w dzień jednak nie wyobrażam sobie, że mogę w każdej chwili przesłać coś tą drogą..
Cytat:
Napisany przez paprykarz
Panowie, o tym BT dyskutowaliście już wiosną, gdy byłem tutaj pod poprzednim nickiem!
|
Pod jakim nickiem?
Cytat:
Napisany przez Jabba
Jak Jobs zmarł to może w Apple ktoś pójdzie po rozum do głowy i wyposaży lepiej iPhonea, machnie ręką na frustracje Steva i jego poglądy. I będą mieli dobry smartfon.
|
Oby, wyjdzie to wszystkim na dobre.
Cytat:
Napisany przez M@X
Jezeli zamienia go w kolejne nijakie "byle co" na rynku, to ja wysiadam. iPhone ma byc wyjatkowy - z cala swoja otoczka...
|
Urządzenia Apple nie są wyjątkowe pod żadnym względem. Tak uważają tylko fanatycy Apple, którzy próbują na siłę pokazać, że liczy się tylko firma z nadgryzionym Jabłkiem...
Cytat:
Napisany przez M@X
Jezeli nie bedzie niczym roznil sie od klasycznie szkaradnych telefonow z Androidem,
|
Co do wyglądu urządzeń to się wstrzymaj bo każdy ma inny gust.
Poza tym swojego smarta, jak i XPERIA Arc, SGS II, Desire uważam za urządzenia o świetnym wyglądzie.
Poniżej fotki (nie rendery):
Takich smartfonów można by pokazać o wiele więcej...
Cytat:
Napisany przez M@X
zaczna wydziwiac poprzez dostep do systemu plikow czy dodawanie kolejnych, zbednych klawiszy to ja mowie "Na razie", bo wowczas cala ideologia minimalizmu idzie sie kochac...
|
Zbędnych klawiszy?
Szybki dostęp do opcji, wyszukiwanie zależne od kontekstu - np. książka z kontaktami, spis aplikacji, wyszukiwanie w konkretnym programie (np. KeePass), przycisk wstecz, home - naciśnięcie i przytrzymanie pokazuje ostatnio uruchomione aplikacje. Jak dla mnie te funkcje są cholernie mocno przydatne.
P.S. Podzielam opinię yossiego, aby nie używać określenia "idealny" do produktów które nie są idealne. To tak jak by użyć określenia podróbka do telefonu, który podróbką nie jest.