Konto osobiste w
Eurobank chciałem polecić
Korzystam z konta
Online, założonego w oddziale przy Targowej w Warszawie (Carrefour). Można założyć przez Internet, ale infolinia poleciła mi udać się do oddziału, aby wszystko załatwić od ręki - co też zrobiłem i polecam.
Zalety tego oddziału:
- świetny wpłatomat
- dobra, kompetentna trzyosobowa obsługa + kierownik na sali, za przepierzeniem; w każdej chwili służy pomocą
- działająca klimatyzacja
- otwarty do 21.00; dostęp do wpłatomatu do 23.00
Wady oddziału:
- kubełkowe barowe krzesełka, takie jak w Playu; ja na tym nie usiądę

- otwarty w niedzielę
Zalety konta jako takiego:
-
świetny, przejrzysty interfejs www - aż się chce korzystać. Dostali za niego jakąś nagrodę, którą chwalą się i moim zdaniem nie jest to pic na wodę
- drobny błąd techniczny w interfejsie, który zgłosiłem: został naprawiony w 24 h i otrzymałem podziękowania
- możliwość używania sprzętowego tokenu RSA (dlatego wybrałem to konto)
- pełnoprawny fizyczny oddział bankowy, a nie takie cuda jak mBank czy getinonline
- kartę płatniczą Visa można dostać od ręki - nie będzie ona spersonalizowana, czyli nie będzie wypukłego imienia i nazwiska; bezpłatną opcją jest personalizacja i wtedy dostanie się kartę pocztą
Koszta / zarobki:
- 7 zł miesięcznie, jeśli nie zrobię wpływów na konto 1000 zł lub nie ma lokat 10000 zł, Można przelać / wpłacić na 15 sekund i opłaty nie ma.
- 2 zł miesięcznie za opcjonalny token RSA. Bezpłatną alternatywą jest token na komórce / smartfonie.
- oprocentowanie 3,5% minus podatek; niezależnie od salda, miesięczna kapitalizacja
Czyli konto Online może być bezpłatne. Ja płacę 2 zł miesięcznie za token, ale dostaję jakieś tam bonusy za kartę i %, więc wychodzi mi na plus.
Wady konta:
- brak kont / subkont w Euro czy innych walutach
- obsługa odradza przyjmowanie przelewów SEPA w obcych walutach, twierdząc, że nie przyjmą. Podejrzewam, że po zaistnieniu takiego przelewu przyjęliby go, robiąc przewalutowanie za moją zgodą, ale skoro odradzają...
- Eurobank nie prowadzi kont firmowych, więc do DG trzeba mieć inny bank
- karta płatnicza Visa
nie ma chipa, więc raczej z tą kartą uważać i nie traktować jej jako karty do płacenia wszędzie
-
karta Visa jest nędznej jakości; taka jakby z papieru, cieniutka; noszę w portfelu, rzadko używam, a już jest porysowana i numer znika
- brak PayWave jeśli komuś potrzebne - mi niepotrzebne: mam Mastercard PayPass i żadne to cudo, transakcja trwa tyle samo co z PIN. Chociaż w kontekście braku chipa, przydałoby się
- nie ma takiej opcji aby każda transakcja na koncie była notyfikowana SMS lub mail. Potwierdzenie via SMS, nawet wypłaty z bankomatu, miałem kiedyś w Raiffeisen. Wolałbym mailem, ale czy jest jakiś bank, który ma taką ofertę, to nie wiem. No i chciałbym PGP do takich maili... to już chyba marzę, albo trzeba mieć miliony
---
Karty kredytowej nie mam, nie występowałem, bo teraz banki obcinają portfele kk, a a ja mam niestabilne wpływy, więc i tak bym nie dostał.
Lokaty mam, ale mikre i nie znam się na tym, więc nie wypowiem się.
Może tylko to, że przy zakładaniu lokat via www wszystko było jasne i przejrzyste, nie miałem żadnych wątpliwości ile zarobię.
Podobno Eurobank ma dobrą ofertę mikrokredytów konsumenckich; zresztą taka jest historia jego powstania. Kredytów, a nie żadnych pożyczek, które biednym ludziom wciskają inne banki.
Mimo kilku wad - polecam Eurobank