Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.10.2011, 21:12   #1
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
T-Mobile i usługa blokowania połączeń od osób z wyłączoną prezentacją numeru

Witam, gdy tylko usługa blokowania połączeń od osób z wyłączoną prezentacją numeru została wprowadzona w T-Mobile(wtedy jeszcze ERA) od razu z niej skorzystałem.

Przez następne chyba 5-6 miesięcy nie miałem, żadnego "przepuszczenia". Praktycznie zapomniałem o tym, że taką usługę mam aktywną.

Niestety nic co dobre nie trwa wiecznie...Pewnego dnia dzwoni telefon i zamiast numeru mam - "brak numeru". Myślę sobię WTF!? przecież mam aktywną usługę, która takie połączenia blokuje.
Po chwili zdziwienia myślę sobie odbiorę i zobaczę kto okazał się takim hakierem. Odbieram i.... głos konsultanta z mBanku, który próbuje mi sprzedać jakieś ubezpieczenia.
Od razu podziękowałem i za chwilę zadzwoniłem na BOK T-Mobile aby dowiedzieć się jak to możliwe, że mBank się przebił przez ichniejszego firewalla.

Pan z BOKu T-Mobile próbował mi sprzedać gadkę, że przecież banki oraz policja może się do mnie dodzwonić mimo aktywnej usługi blokowania takich połączeń.
Myślę sobie, ze policja to jeszcze ale banki? Za jaką cholerę oni mają prawo się dodzwonić, a np. Pan Zdzisio który sprzedaje żelazka telefonicznie nie?

Konsultant przeprosił mnie na dwie minutki aby się dowiedzieć co i jak. Po chwili oczekiwania przy nawet przyjemnej muzyczce dostałem odpowiedź, że niestety nie jest mi w stanie odpowiedzieć na moje pytanie.
Ładnie podziękowałem i się rozłączyłem. Po chwili miałem już napisane zgłoszenie do BOKu.
Nazajutrz dostałem odpowiedź, że ze względów technicznych nie są oni w stanie zablokować takich połączeń.

Cytat:
W odpowiedzi na pismo informuję, iż Blokada Połączeń z numerów zastrzeżonych działa przy standardowej zmianie numerów komórkowych i stacjonarnych na Niewidoczny, Zastrzeżony, etc. Jest to celowe blokowanie widoczności numeru. W przypadku Firm i numerów, które mają taką opcję włączoną technicznie, np. Centrala nie informuje Operatorów, do których są wykonywane połączenia o numerze, nie jest to traktowane jako celowe zastrzeżenie numeru, ale brak danych o numerze telefonu. Niektóre stare Centrale obsługiwane przez TP S.A. nie maja opcji informowania Operatorów, do których jest kierowane połączenie z jakiego jest ono numeru wykonywane.
Jak, że nie do końca wierzę firmom zasięgnąłem opinii UKE. Oni w moim imieniu zadali to samo pytanie T-Mobile.
Przed wczoraj dostałem pisemną odpowiedź - brzmiała identycznie jak ta z BOKu.

Jak widać usługa blokowania połączeń jest tak samo skuteczna jak blokada iPad'a2...

Poniżej skany pisma:
-uke.jpg -uke_2.jpg -uke_3.jpg

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online