Cytat:
Napisany przez Berion
Mam na myśli sytuację gdzie mamy mnóstwo plików mniejszych niż 4KB. Wtedy wydajniej jest ustawiać mniejszą wielkość klastrów i odpowiedni system plików jak np. RFS. Podobnie w drugą stronę, jeśli na tym HDD mam zamiar przechowywać jakieś duże pliki to ustawiam, największą możliwą wielkość dla klastra i to jest wydajniejsze (zakładając oczywiście minimalną fragmentację plików). Dlatego nie zgadzam się z Tobą.
|
Fakt, że przy wielkich plikach mały klaster nie ma sensu, ale nie łudziłbym się, że jak dasz większy, to będą się dużo szybciej czytać czy zapisywać. Może troszkę, ale niewiele. Nie wierzysz - zrób testy, pomiary i napisz co wyszło.
Co do milionów maleńkich plików (<4KB) to mocno teoretyczna sytuacja dla przeciętnego użytkownika. Zresztą nie sądzę, aby wtedy ustawienie bardzo małego klastra poprawiło wydajność - raczej tylko zmniejszy straty miejsca. I znów - nie spierajmy się teoretycznie - zrób pomiary, testy i napisz co wyszło.
Z RFS się nie zetknąłem, zresztą wszelki Unixy i Linuxy to nie moja bajka (czego w sumie żałuję).
Cytat:
Napisany przez Berion
Są takie z 1KB sektorami. Jedna ze zmian w Open PS2 Loader dotyczyła uwzględnienia takich HDD, stąd wiem że istnieją. 
|
Fajnie, ale chyba to jakaś mocna egzotyka. Jeśli ustalisz konkretny model, to się podziel.
Pozdrawiam,