Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.10.2011, 18:02   #14
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Mam na myśli sytuację gdzie mamy mnóstwo plików mniejszych niż 4KB. Wtedy wydajniej jest ustawiać mniejszą wielkość klastrów i odpowiedni system plików jak np. RFS. Podobnie w drugą stronę, jeśli na tym HDD mam zamiar przechowywać jakieś duże pliki to ustawiam, największą możliwą wielkość dla klastra i to jest wydajniejsze (zakładając oczywiście minimalną fragmentację plików). Dlatego nie zgadzam się z Tobą.
Fakt, że przy wielkich plikach mały klaster nie ma sensu, ale nie łudziłbym się, że jak dasz większy, to będą się dużo szybciej czytać czy zapisywać. Może troszkę, ale niewiele. Nie wierzysz - zrób testy, pomiary i napisz co wyszło.

Co do milionów maleńkich plików (<4KB) to mocno teoretyczna sytuacja dla przeciętnego użytkownika. Zresztą nie sądzę, aby wtedy ustawienie bardzo małego klastra poprawiło wydajność - raczej tylko zmniejszy straty miejsca. I znów - nie spierajmy się teoretycznie - zrób pomiary, testy i napisz co wyszło.

Z RFS się nie zetknąłem, zresztą wszelki Unixy i Linuxy to nie moja bajka (czego w sumie żałuję).

Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Są takie z 1KB sektorami. Jedna ze zmian w Open PS2 Loader dotyczyła uwzględnienia takich HDD, stąd wiem że istnieją.
Fajnie, ale chyba to jakaś mocna egzotyka. Jeśli ustalisz konkretny model, to się podziel.

Pozdrawiam,
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post