|
Jeżeli masz zamiar robić DVD-Video, to absolutnie nie musisz się przejmować jak materiał odtwarza się na PC. Musi się odtwarzać dobrze na stacjonarce, a na PC to już problem programów i ustawień.
Na początek zrób zwykłe DVD NTSC, bez kombinowania i spróbuj je odtworzyć na stacjonarce. To moim zdaniem najlepsze wyjscie. Jeżeli odtwarzacz obsługuje NTSC, to po prostu będziesz miał 60Hz na telewizorze CRT i będzie płynnie, nawet ciut płynniej niż w PAL. Każdy telewizor nowszy niż 20-letni z takim sygnałem sobie poradzi. Nie sprawdzałem jak LCD czy plazma, ale chyba też.
PC słabo radzi sobie z odtwarzaniem plików z przeplotem. Zazwyczaj programy dokonują deinterlace i odtwarzają 25/30fps, dlatego nie sugerowałbym się tym jak materiał jest odtwarzany na PC przez TV-out. Chyba że rzeczywiście masz odtwarzacz który pokazuje półobrazy (VLC to potrafi, przynajmniej pod linuksem). Można też napisać skrypt w AviSynth który zrobi 60fps z przeplotu, ale wciąż podejrzewam ze to nie będzie to samo co odtwarzanie ze stacjonarnego odtwarzacza, bo przeplot jest sprzętowy (tzn linie parzyste i nieparzyste na ekranie maluje wiązka elektronów, w bardzo dokładnym czasie, a komputer wyświetla obraz progresywnie i interlace tylko udaje. I nie zawsze dąży narysować obraz kiedy potrzeba).
Programy takie jak MPC-HC mają opcję odtwarzania przez Direct3D z wymuszoną synchronizacją. Dokładnie tego nie testowałem, ale chyba to działa. Taką opcę ma też XBMC. Co do linuksowego tearingu to można sobie z nim poradzić, jest specjalna opcja w sterownikach karty graficznej.
AssumeFPS nie ma sensu w tym wypadku, chyba ze do zmiany z 29.97 na 30, z użyciem SSRC dla dźwięku.
Trzeba używać ConvertFPS, bo zwykłe spowolnienie filmu o tak dużą wartość - nie wyjdzie mu na dobre (dzięk będzie dużo "niższy" po SSRC i wszystko będzie nieco w zwolnionym tempie)..
Ale w przypadku Convert będzie problem z półobrazami, trzeba kombinować z blendingiem i wybieraniem półobrazów itd tak jak w skrypcie który zacytowałem.
Nie wiem czy płynność będzie idealna nawet po "magicznych" skryptach, dlatego na początek zostaw PAL w spokoju i zobacz NTSC, bo może sie okazać, że najlepiej zachować oryginalny materiał.
PS. To chyba normalne że NTSC-M jest czarno biały, nie masz zwykłego NTSC?
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.10.2011 o godz. 18:24
|