Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.10.2011, 20:42   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Harry Potter And The Deathly Hallows Part 2

Obejrzałem w końcu i.. tradycyjnie mam mieszane uczucia

Mieszane dlatego, że:

- oceniając jako film niezależny od książki (nie znając jej) w sumie zupełnie niezłe. Sensowna akcja, dobra gra aktorów, odpowiednie efekty i muzyka.. Ogólnie ogląda się przyjemnie, nie nuży.. Może się podobać

- jednak mając w pamięci książkę (a 'niestety' miałem) to już zupełnie nie to.. Tam, gdzie trzymano się w miarę dokładnie książki, robiono zbyt wiele uproszczeń (pewnie ze względu na czas - chociaż akurat tu można było jeszcze spokojnie godzinę pociągnąć) lub zupełnie nie wykorzystano ich rozmachu, dynamiczności itp. (scena ze smokiem i bitwa o Hogwart). Ale tam, gdzie zdecydowano się wprowadzić zmiany (po cholerę to nie wiem, bo praktycznie cała książka to właściwie gotowy scenariusz do filmu), były one zdecydowane na niekorzyść. 'Niestety', ale stawiając obok siebie pomysły i wyobraźnię J. K. Rowling i scenarzystów, ci ostatni są po prostu wyraźnie gorsi na każdym kroku.

Tak więc.. jako film dla osób nieznających bądź niepamiętających książki, całkiem przyjemny. Jako adaptacja książki słabe, miejscami bardzo.

5,5-7,5/10

i szkoda mi jednak.. kurde niektórych scen z książki, które były gotowcem, żeby zrobić ogromne wrażenie na dużym ekranie...

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post