Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.11.2011, 11:34   #3780
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez yossi Podgląd Wiadomości
Jest kolosalna róznica pomiędzy supportem a utrzymnywaniem serwerów niezbędnych do działania aplikacji. Więc zdecyduj sie o czym chcesz pisać.

Bardzo proszę, używaj jakiegoś normalniejszego słowa. Słowo "apka" kaleczy moją duszą i moje serce, które zaczyna krwawić na sam dźwięk tego językowego koszmarka.

.
I tu mnie masz - od kiedy to Windows w danej, legalnie zakupionej wersj traci możliwość update Czy Ty sie w ogóle zastanowiłeś nad tym piszesz? Czy Ty chcesz porównywać aktaualizację systemu operacyjnego (w danej wersji, zwykle wspieranej przez wiel lat i absolutnie niekoniecznej do jego normalnego uzytkowania) z normalnym, codziennym działaniem programiku, który traci całkowicie swoją funkcjonalność na skutek arbitralnej decyzji producenta?
Kolosalna? Żadna. Pokaż mi choć jedną darmową (lub nawet nie darmową) aplikację, gdzie producent zobowiązał się do dożywotniego utrzymywania serwera do niej. Bo wydaje się mi, że błędnie uważasz to za ich obowiązek. Mogą zamykać serwery KIEDY CHCĄ. Nawet po tygodniu. Kiedy tylko uznają, że im to nie na rękę.

Utrzymywanie serwera to support. Dla typowego linuksa support kończy się po ok 18 miesiącach, po czym ich repozytoria są kasowane z serwerów. Koniec supportu, koniec update, koniec nowych aplikacji, zainstaluj nowszą wersję albo kompiluj sobie ze źródeł na własną rękę. Oczywiście jeżeli Twój sprzęt spełnia wymagania nowej wersji.

Gry Online mają serwery utrzymywane dopóki to jest opłacalne (nie dopóki graczom sie to podoba). A potem papap.

Nie ma obowiązku utrzymywania serwerów do jakiejkolwiek aplikacji, tym bardziej darmowej.

"Pracujesz w tym biznesie pare lat" a nie rozumiesz takich prostych rzeczy? Czy według Ciebie firma AVG nie ma prawa wyłaczyć serwerów update dla darmowej wersji kiedy tylko zechce? A przecież program stanie się bez nich bezużyteczny! Czy Skype nie ma prawa wyłączyć swoich? Ma prawo, a przecież program stanie sie bezużyteczny!
Czy wreszcie microsoft nie ma prawa przestać wydawać aplikacji na Windows Mobile 6? Np aplikacje "Facebook" która od pewnej wersji jest dostępna tylko na WP7?

Ponieważ nie rozumiesz, udziele Ci jasnej odpowiedzi:

Produkt Siri był darmową pełną wersji aplikacji. NIE beta. Nowa wersja jest jednak dostępna tylko jako część iOS5, a serwery do starej wersji zostały wyłączone.
I TYLE.

Gdyby M$ nie miał dużych profitów z Windowsa XP, to gwarantuje że nie trzymałby supportu tak długo. Ale to nie był ich obowiązek. Mogli ubić go wcześniej, ale nie opłacało się to.

PS. I zmien ton wypowiedzi bo przeginasz.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.11.2011 o godz. 11:44
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post