Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.11.2011, 15:42   #19
dromader40
Banned

Data rejestracji: 28.10.2011
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Ja używałem ostatnio do odszumiania tylko hqd3dn oraz fft3dgpu, ale jedynym źródłem była kamera DV (wysokiej jakości materiał z przeplotem).
Nie zgłębiam już tego tematu bo zmieniłem sprzęt, więc nowych filtrów nie znam.
Ale te dwa były moim zdaniem najlepsze, rezultaty z HCEnc rewelacyjne w porównaniu z tym co można uzyskać nagrywarką stacjonarną lub zwykłymi programami.
Quantizer na materiale często oscylował w okolicach 2-3, momentami max 8, podczas gdy kiedyś przy użyciu TMPGEnc (też bardzo wysokiej jakości encoder) dochodziło do 20-30.

Zwróciłem uwagę na te wartości Q przy kompresji w drugim przebiegu.
Na takiej próbce 2min30sek Q skoczyło ze dwa, może trzy razy powyżej 3, a
tak to oscylowało wokół 2. Mowa o takich ustawieniach Hcenc przy jakich jakość wizualnie nie bardzo mi odpowiada (przy matrycy HVSBetter itd.). Też kiedyś zgrywałem z kamery DV, a raczej poprzez kamerę DV. Magnetowid S-VHS>kabel S-vhs>kamera>kabel firewire> PC. Też potem takiego avika kompresowałem w Tmpgenc. Nie obserwowałem jednak quantizera.
Dzisiaj wizualnie trudno by było porównywać wynik kompresji, bo inaczej było podane do PC
(obecnie przez kartę TV)
Czytałem wiele dobrego o HCenc, więc do starej metody z TMPgenc już nie powrócę. Tym bardziej, że jest tak jak piszesz.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post