Cytat:
Napisany przez Reetou
Oczywiście, że było. Może i masz rację mówiąc, że w takich sytuacjach konieczna jest szybka i skuteczna neutralizacja zawodnika, ale gość był już 'gotowy' po przyjęciu na twarz tego gazu. Wystarczyło sprowadzić zawodnika do parteru i skuć. To, co pokazał ten gnój z policji, wymierzając kilka kopniaków w głowę, później gdy zawodnik już leżał, stanął mu na głowie i kilka razy kopnął - tego nie uważasz za przesadzone? Ja bym gnoja wywalił momentalnie z policji i jeszcze oskarżył za usiłowanie zabójstwa, hehe.
|
Nie oskarżam policjanta, bo mam za mało wiedzy. Dla mnie sytuacja jest niejednoznaczna.
Na filmikach widać jego twarz i emocje.
Prawdopodobne wyjaśnienia emocji:
1. Małe doświadczenie funkcjonariusza
2. Niedawno wyszedł ze szpitala, do którego trafił dlatego, że "liberalnie" zatrzymywał kibola i został poturbowany.
Oczywiście możliwości jest więcej.
Zwłaszcza przy tym drugim wypadku przesadna (jeżeli tak to uznamy) reakcja będzie w jakiś sposób usprawiedliwiona.
Zauważ, że wybrałem dwa przykłady, które spychają ewentualną winę na przełożonych funkcjonariusza, którzy dopuścili go do zbyt trudnej (w jego sytuacji) akcji.
Dla mnie sprawa jest jak najbardziej do wyjaśnienia. Jeżeli policja zatrzymywała niewiniątka, to powinna zapłacić. I to dużo. Ale z drugiej strony ładne zdanie - więzienia są pełne niewinnych ludzi.