Od tygodnia zastanawiam się czy nie założyć tej optimy, kończy mi się na dniach lokata w ing i chyba uciekam od nich, bo nyndza straszliwa.
Przejrzałem już wiele i albo lokaty w getin albo optima.
Getin denerwuje mnie nie z powodu obsługi ror'u i wolnego systemu (tylko troszkę denerwuje), ale głównie dlatego, że ich najwyżej oprocentowane lokaty zakłada się w oddzialach -> trzeba iść, odstać itd. Ładne są tam dziewczyny, nie przeczę, ale jak zajmuję się kasą to wolałbym nie być rozpraszany przez uśmiechnięte, młode 90/60/90. Poza tym jak byłem tam ostatnio to siedziałem w kolejce prawie godzinę. Z systemu online w getin można aktualnie założyć najwyżej lokatę miesiąca -> 3 m-ce na 5,67%.
Optima -> siadasz, zakładasz online konto oszczędnościowe + deklarujesz ile chcesz lokat i na jaką kwotę,dostajesz maila potwierdzającego, robisz przelew na zadeklarowaną sumę (co do grosza) i pieniążki już pracują. W ciągu 1-2 tygodni (niestety) dostajesz do domu tokena i pin. Wszystko za darmo.
ALE przelewy z konta oszczędnościowego tylko na to konto z którego zrobiłeś 1-wszy przelew (tzw konto powiązane), brak karty debetowej itp, niedawno start systemu więc są niestety błędy raczkowania - zgłaszane problemy z przelewami, nie dostajesz nic na papierze, wszystko odbywa się wirtualnie.
http://regularne-oszczedzanie.blogsp...974%2027325046