Cytat:
Napisany przez Conti
@Wawelski
I tutaj jest problem. Lokata niby jest oprocentowana wysoko przez 2-3 m-ce a potem minimalnie, ALE umowa na lokatę jest na 12 m-cy.
Wystarczy, że w ustawie będzie, że podatek należy naliczyć od wszystkich % lokat aktualnie trwających i nowo otwartych.
|
Nie może działać wstecz. I tak było poprzednio - że podatek nie obejmował lokat założonych wcześniej. Zresztą - podatek jest od odsetek skapitalizowanych w danej chwili. Nie ma znaczenia, kiedy została zwarta umowa (a szkoda, bo rachunek bankowy założyłem dużo wcześniej, niż pojawił się podatek - więc jakby ważna była data zawarcia umowy, to bym nie miał podatku

).
Generalnie:
- jeżeli ważna data zakończenia lokaty jednodniowej - nie ma podatku do końca lutego (lokata jest jednodniowa i codziennie jest zamykana i naliczane odsetki - kolejnego dnia jest zakładana na nowo). Od 1 marca będzie (najprawdopodobniej) podatek.
- jeżeli ważna jest data założenia lokaty jednodniowej - jak wyżej - nie ma podatku do końca lutego.
Cytat:
Napisany przez Conti
dotyczy to każdej złotówki którą lokata zarobiła od dnia otwarcia, bo przecież ona jest już objęta ustawą.
|
No i w przypadku lokat jednodniowych - mogę się zgodzić. Bo lokata została założona już po wejściu w życie nowych przepisów. Dla lokat z dłuższym okresem kapitalizacji, gdyby zmieniły się zasady opodatkowania, można mieć, moim zdaniem słuszne, obiekcje, gdyby tak urzędnicy twierdzili. Prawo nie może działać wstecz.
Przypominam - mowa o lokatach jednodniowych. A że ktoś zobowiązuje się zakładać lokaty jednodniowe na jakąś kwotę codziennie przez określony czas - nie zmienia faktu, że codziennie jest to nowa lokata.
Cytat:
Napisany przez Conti
Z systemu online w getin można aktualnie założyć najwyżej lokatę miesiąca -> 3 m-ce na 5,67%.
|
Dziwne. Kilka dni temu zakładałem andrzejkową - bez wstawania od komputera.
Inne też tak samo się zakłada (nawet nie trzeba mieć rachunku u nich i nie potrzeba żadnego papieru, tokena i formalności) -
klik. Chyba "na start" jest najwyżej oprocentowana - 6,15%.