Chciałem jeszcze wyjaśnić pewną kwestię, mianowicie film, który znajdował się na płycie CD miał ok. 700MB (przynajmniej to sugerowały wielkości wyświetlane we właściwościach CD-ROMu i pliku znajdującego się zarówno na CD jak i na dysku) a to, że zajmował ok.300-400MB opierałem na obserwacji spodniej, fizycznej części cd.
Pali pisze.
Cytat:
Zauważyłeś zapewne, że rozmiar tego samego pliku na hdd i cd różni się - zawsze.
|
Właśnie o to chodzi, że we właściwościach pliku zarówno na CD jak i dysku była ta sama wielkość.
Może to Wam pomoże postawieniu pewnych teorii ale niektóre nagrywarki miały problem ze zwykłym skopiowaniem tego filmu (Kariera Nikodema Dyzmy na 1CD) na dysk. Po ok.90% kopiowania wywalało błąd odczytu. Nawet Nero sobie nie poradził z utworzeniem obrazu. Dopiero w CloneCD po 20min (uufff...) udało się utworzyć plik ISO. Wsadziłem go do virtualnedo CD-ROMu, ale teraz z kolei żaden odtwarzacz nie potrafił otworzyć tego filmu (jakby był niekompletny). Więc w WinISO zrobiłem extrakcję pliku na dysk i dopiero wtedy było OK. Wygląda więc to na jakieś zabezpieczenie.
Niedawno wpadł mi w ręce kolejny film (Raport mniejszości na 2CD). Jak w poprzednim tak i w tym przypadku z poziomu systemu nic nie wskazywało na to, że zajmuje 50-60% płyty, wykazała to ponownie odserwacja spodu CD. Tu jednak były już widoczne ślady jego zabezpieczania (?). Widać było jak do pewnego momentu nagrane są dane, potem była spora przerwa i z znowu dane (ale mniej niż na początku płyty), które dochodziły do końca CD. Tylko po co komu takie zabezpieczenie skoro tutaj film bezproblemowo został skopiowany na HD.
Dla mnie mało prawdopodobna wydaje się teoria Martin_TP, no bo po co ktoś miałby przerabiać plik 300MB, powiększać go i nagrywać, tym bardziej że plik faktycznie miał ok.700MB i bez problemu mieścił by się na krążku, nie mówiąc już o dysku.
Myślałem jeszcze o kompresji filmu i po odpowiednim procesie nagrywania dałoby to rezultat na który szukam odpowedzi, ale spakowanie do zip'a i rar'a pliku video dało mizerne efekty.
Macie kolejne pomysły ?