Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.12.2011, 20:34   #1
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster

Data rejestracji: 05.04.2005
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Nie można zainicjować dysku (400GB PATA i Win7 x64)

Witam, ostatnio zmieniłem komputer ze starego szrota na All-In-One'a i chciałem mieć dostęp do danych ze starych dysków, więc wygrzebałem przejściówkę PATA/SATA->USB, wymontowałem zasilacz ze starego kompa, zwarłem piny startowe żeby działał bez mobo i podłączyłem pierwszy dysk SATA (1.5TB). Wszystko chodzi elegancko. Natomiast gdy podłączam drugi dysk PATA (400GB) (pojedynczo - w jednej chwili do przejściówki podłączony jest tylko 1 dysk) to nie mogę go uruchomić. Jest widoczny w "Zarządzaniu dyskami" jako nieznany ze znakiem zapytania i Windows informuje mnie, że muszę go zainicjować, więc próbuje ale po chwili wyskakuje mi komunikat "Urządzenie nie jest gotowe". Przypominam, że na tej samej przejściówce z dyskiem SATA nie mam takich problemów. Myślałem też, że być może dysk lub przejściówka jest uszkodzona ale inny dysk PATA na niej działa a sam dysk PATA (400GB) w starym kompie śmiga aż miło. Skanowałem też go Victorią i nie znalazła żadnych błędów, SMART też jest ok. Hasła raczej na nim nie mam bo w biosie nigdy nie zakładałem hasła a Victoria pokazuje komunikat "Security: Off, frozen".

Dysk to Seagate ST3400633A

W skrócie chodzi mi o to, że chciałbym go uruchomić pod All-In-Onem

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online