Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.12.2011, 02:02   #4
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Innowacyjność Apple jeżeli chodzi o design...
-ipod_radio_comparison.jpg

###########

Cytat:
Napisany przez M@X
Po pierwsze to "Think different" a nie "Think differently". Jesli "redaktor" popelnia taki karygodny blad, to raczej nie ma podstaw by brac na powaznie to co pisze ;-)
No jasne, że nie ma co. Tutaj masz ciekawego newsa o tym

Cytat:
Oto co na ten temat ma do powiedzenia Siltanen:
***8222;Steve był mocno zaangażowany w reklamę i w każdy inny aspekt biznesowej działalności Apple, ale na pewno nie był mózgiem stojącym za słynnym premierowym spotem. Tak naprawdę, był rażąco surowy dla reklamy, która ostatecznie odegrała zasadniczą rolę i pomogła Apple osiągnąć jeden z największych zwrotów w historii biznesu.***8221;

Cytat:
***8222;W następnym tygodniu w agencji zebraliśmy się w dużym pokoju konferencyjnym, w którym prace prezentowane były na tablicach ściennych. Pokój był wypełniony zdjęciami, szkicami, surowymi pomysłami i hasłami. Znacie tę scenę z filmu ***8222;Piękny umysł***8221;, w której ściany pokoju są całkowicie oklejone kartkami papieru? Nasz pokój przeważnie tak wyglądał podczas zebrań przy okazji walki o nowy kontrakt czy przygotowań do dużego projektu. To zebranie nie było wyjątkiem. Cztery różne zespoły kreatywne prezentowały swoje prace i praktycznie wszystkie z nich okazały się mizerne. Ilość nie zawsze idzie w parze z jakością.

Jedna z tamtych prac od razu przykuła moją uwagę. I uczyniła to w bardzo wyraźny sposób.

Była to billboardowa kampania, na którą składały się czarno-białe zdjęcia buntowników i rewolucyjnych wydarzeń. Jedna fotografia przedstawiała Einsteina. Inna Thomasa Edisona. Jeszcze inna Gandhiego. Kolejne było słynnym zdjęciem kwiatów wystających z luf karabinów, wykonanym podczas protestów przeciw wojnie w Wietnamie. Na górze każdego zdjęcia znajdowało się tęczowe logo Apple i słowa ***8222;Think Different***8221;. Nic poza tym.

Twórcą tej pracy był błyskotliwy dyrektor artystyczny o nazwisku Craig Tanimoto. Craig pracował dla mnie przez wiele lat (głównie nad kampanią Nissana) i zawsze miał wyrobiony własny pogląd na sprawy. Kiedy kilka lat później zakładałem własną agencję reklamową, Craig był jedną z pierwszych osób, które zatrudniłem.

Kampania Craiga dla Apple wydawała się ambitna i świeża w pokoju, który wypełniony był klasycznymi zdjęciami komputerów i stereotypowymi zdjęciami celebrytów. Bardzo mi się spodobała. Wymagała ona jednocześnie pewnego wyjaśnienia.

Zapytałem Craiga co to wszystko miało oznaczać i on odpowiedział: ***8222;IBM ma kampanię, której hasłem jest ***8222;Think IBM***8221; (była to kampania komputerów ThinkPad), a ja uważam, że Apple bardzo różni się od IBM, dlatego ***8222;Think Different***8221; wydało mi się interesujące. Potem pomyślałem, że byłoby znakomicie połączyć te słowa ze zdjęciami jednych z najbardziej odmiennie myślących ludzi na świecie.***8221;

Ostatnio zmieniany przez andy : 18.12.2011 o godz. 02:24
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post