Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Ten filmik pokazuje istnienie problemu, natomiast w żadnej mierze nie jest jakimkolwiek pewnym źródłem, czy też opracowaniem naukowym. Ale jak i jest w nim powiedziane - dowodów i opracowań jest wiele i to do nich należy się zwrócić. Tu pokazany jest jedynie problem, z którego warto zdawać sobie sprawę.
|
Ten film nie jest pokazaniem problemu.
Ja w ogóle nie wiem czy istnieje problem koncernów farmaceutycznych. O ile istnienie problemu koncernów (jako takich) można uznać za trafne, o tyle branża farmaceutyczna nie różni się od innych. To żarłoczne potwory, które dla kasy zrobią wszystko, łącznie z podjęciem działań korupcyjnych, czy choćby zachowań nieetycznych.
To jest jednak także problem państwa, kontroli wielkich firm i egzekucji prawa.
Być może Amerykanom szkodzą leki, ale czy to jest globalny problem?
Ten film jest majstersztykiem. Wystarczy nieco zmienić scenariusz i wstawić tam panią od branży spożywczej, postawić nieco inny nacisk na zalety aktywności fizycznej, wtedy powstanie również film edukujący o konieczności uprawiania jakiegokolwiek sportu, a przy okazji uderzenie tym razem w branżę spożywczą (a nie farmaceutyczną).
W tym filmie brakuje ponadto kilka spraw:
1. Reklama leków - w Polsce i Europie nie ma całkowitej wolności reklamy medykamentów. Przypuszczam, że w USA podobnie.
2. Naszym "doradcą" w korzystaniu z leków na receptę jest lekarz - zatem tutaj może także istnieć źródło problemu - nawet jeżeli jest zrodzone przez pieniądze branży farmaceutycznej
3. Dopuszczenie leków do handlu. Czyli ewentualna korupcja urzędników.
Tych trzech aspektów zazwyczaj przeciwnicy koncernów farmaceutycznych nie zauważają. Nie ma ich także w tym filmie.