Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.12.2011, 18:12   #14217
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kogoro Podgląd Wiadomości
Ten film nie jest pokazaniem problemu.
Ja w ogóle nie wiem czy istnieje problem koncernów farmaceutycznych. O ile istnienie problemu koncernów (jako takich) można uznać za trafne, o tyle branża farmaceutyczna nie różni się od innych. To żarłoczne potwory, które dla kasy zrobią wszystko, łącznie z podjęciem działań korupcyjnych, czy choćby zachowań nieetycznych.
To jest jednak także problem państwa, kontroli wielkich firm i egzekucji prawa.
Różni się jednak pod jednym - cholernie jednak istotnym - względem. Z tej branży nie korzystasz z wyboru, ale z konieczności.

Wspomniałeś dalej o przemyśle spożywczym. Nie wiem, co konkretnie miałeś na myśli, ale jeśli cały szereg najróżniejszego rodzaju dodatków do żywności to zgadzam się - sprawa jest dość podobna. Tylko że tutaj jednak mamy - nawet jeśli często tylko teoretyczny (z braku wiedzy, pieniędzy, czasu itp.) wybór. W przypadku leczenia nie zawsze on jest.

Cytat:
W tym filmie brakuje ponadto kilka spraw:
1. Reklama leków - w Polsce i Europie nie ma całkowitej wolności reklamy medykamentów. Przypuszczam, że w USA podobnie.
2. Naszym "doradcą" w korzystaniu z leków na receptę jest lekarz - zatem tutaj może także istnieć źródło problemu - nawet jeżeli jest zrodzone przez pieniądze branży farmaceutycznej
3. Dopuszczenie leków do handlu. Czyli ewentualna korupcja urzędników.
Wszystkie te trzy punkty są dokładnie opisane we wspomnianej przeze mnie książce. Generalnie mówiąc (oczywiście wierząc w informacje tam zawarte, często jednak poparte konkretnymi źródłami) co do punktu pierwszego dokładnie teraz nie pamiętam, ale dwa pozostałe to fikcja. Sposoby na odpowiednie ich obejście są dokładnie przedstawione i wielokrotnie sprawdzone..

Dla mnie tak, jak wspomniałem, ten filmik przedstawia ogólny zarys problemu i ten problem według mnie istnieje i jest bardzo poważny. Mam zresztą trochę przykładów w dalszej rodzinie (gdzie jest kilkunastu lekarzy), że wątpliwa skuteczność leków nie jest niczyim wymysłem.

Zresztą.. Postawioną tezę - firmom farmaceutycznym nie opłaca się skutecznie leczyć ludzi - trudno obalić. Dla mnie to tak jakby np. fimy tytoniowe zaczęły nagle produkować tabletki pomagające ludziom w rzuceniu palenia. Pytanie po co? (patrząc oczywiście z biznesowego punktu widzenia, bo moralność to zupełnie inna sprawa..).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post