Ja nie wiem, gdzie Ty sie chowasz panie kolego. O niekompatybilnosci nero tez nie wiedziales :-)
W chipie pisali chocby: "O tym, że problem może dotyczyć krążków nie tylko bardziej "podejrzanych" marek, świadczy przykład napędu Sony DRU-500A, którego nie udało się zmusić do poprawnego zapisania płytek DVD-R firmy Verbatim. Co prawda dołączona do napędu ulotka ostrzega, że problem taki może wystąpić, ale ma on dotyczyć krążków sprzedawanych w październiku na terenie USA i Kanady, my zaś płytki nabyliśmy w listopadzie w Polsce... "
Ostatnio przegladalem wlasnie grupy pod katem nosnikow i uzytkownicy to potwierdzili.
W chipie dalej czytamy o zapisywaniu: "Po aktualizacji wewnętrznego oprogramowania do najnowszej wersji prędkość zapisu płytek "plusowych" spadła do 2,4x".
Dalej: "Przy odczycie osiągi tego napędu są słabsze, głównie dlatego że w przypadku krążków z filmami (zarówno zapisywalnych, jak i tłoczonych) napęd rozpędza się jedynie do prędkości 2-2,5x, "pełne obroty" osiąga zaś tylko dla nośników z danymi. Zawód może spotkać zwolenników kopiowania "wszystkiego, co się rusza": nie udało nam się zmusić napędu DRU-500A do poprawnej współpracy z popularnymi wśród użytkowników programami CloneCD oraz Alcohol 120%. O ile ten pierwszy poddawał się już przy odczycie zabezpieczonej płyty, o tyle druga aplikacja co prawda płytę odczytywała, ale zapisana kopia nie działała właściwie."
Tym samym reasumujac: bios fatalny, zczytywanie 2-2,5x (u mnie na LG mediasonic srednio ok. 6,2x dochodzi max do 8,5x), wspolpraca z programami marna - do tego drugi po prostu niszczy plyty, bo kopia do wywalenie. Nie dziala z najpopularniejszym, a moze i najlepszym producentem nosnikow. Do tego jest 900zl drozsza od LG, jakies 700 od pioneera.
Tylko prosze Cobra, nie mowi, ze Chip sie nie zna, nie czytales, nie wierzysz i by Ci znow przytaczac pol postow z innych grup, jak z nero bylo... prosze...
Polecalem LG. To samo zrodlo: "jedyny w naszym teście przedstawiciel urządzeń obsługujących płyty DVD-RAM, a zarazem zwiastun nowej generacji tych napędów. Podczas gdy dotychczasowe nagrywarki tego typu oprócz płyt DVD-RAM zapisywały tylko nośniki DVD-R, model firmy LG zapisuje również nośniki DVD-RW, co znacznie podnosi jego funkcjonalność. Z odczytem płyt DVD urządzenie to radzi sobie dobrze. Prawie wszystkie rodzaje płyt DVD odczytywane są z dużą prędkością, min. 6x." itp itd