Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.01.2012, 00:27   #14252
Stanley
noob

Data rejestracji: 26.02.2005
Stanley niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czuję się conieco wywołany z szeregu. Najpierw odniosę się do artykułów.

http://www.mmgrudziadz.pl/artykul/dl...udniam-mlodych
Będę cytował tylko podtytuły, bo za dużo tekstu by tu wyszło.

Cytat:
Młodzi kierowcy *****e
W większej części mogę się zgodzić.

Cytat:
Ciąża to nie choroba. Rzeczywiście?
Uno, jestem ciekaw, czy jego żona by nie zrobiła tego samego.
Po drugie, jakoś nie wierzę, że każda kobieta leci zaraz po L-4 na 9 miesięcy, jak się tylko dowie, że jest w ciąży. No nie wierzę. A sam znam pare młodych matek i w moim otoczeniu jeszcze tego zjawiska nie zaobserwowałem.

Cytat:
Skoczki
Jeśli gościu płacąc 1900 brutto myśli, że jest filantropem roku, to ma ładnie nasrane. Prawda jest taka, że KAŻDY mając możliwość przejścia do lepiej płatnej pracy by to zrobił. Pracodawca może mieć tylko do siebie pretensje, skoro gdzieś indziej ktoś może zarobić np. 500zł więcej. A to chyba już spora różnica.

Cytat:
Nie mam z kim dziecka zostawić
W ten punkt kompletnie nie chce mi się wierzyć. Jeśli pracodawca by wyszedł z takim założeniem, to na 100% spotkałby się z przyklaskiem. Chyba że samych *****i zatrudnia.

Cytat:
BHP pieprzę cię
Nie wiem jak w innych firmach, ale patrząc na miejsce, w którym ja pracuję (kopalnia), jest akurat zupełnie odwrotnie - BHP nie przestrzegają głównie starzy pracownicy, ba, starają się nam dokładnie to samo wpajać.

Cytat:
Opieka i L4
Nie jestem pewien, ale opieka jak opieka przysługuje każdemu. Z L-4 sam najpierw pisze, że rozumie sytuację, a potem narzeka, że on im zasiłki daje. Bo dzięki zasiłkowi dziecko wyzdrowieje, jak wynika z jego toku myślenia.

Cytat:
Geniusze po studiach, bo on się bawi
Mam nadzieję, że swoją córkę wyśle na studia techniczne bo tak i ****, a nie tam, gdzie ona będzie chciała studiować. Niech realizuje rodzicielskie marzenia.

Cytat:
W firmie potrzebowałem informatyka. Ale nie takiego co mi zainstaluje drukarkę i wymieni toner, ale kogoś, kto zna się sterowaniu prostych maszyn jak obrabiarki numeryczne, tokarki, wtryskarki. Szukałem dwa lata, nie było. Bujałem się przez dwa lata z zewnętrzną firmą, która za każdą wizytę informatyka kasowała pokaźną fakturę. W końcu takiego informatyka znalazłem. Odszedł po trzech miesiącach. Pracował od poniedziałku do piątku, od 8.00 do 16.00. Czasami musiał jednak przyjechać po godzinach, bo gdzieś walnęły sterowniki i maszyny głupiały. Za taki przyjazd miał jednak płacone nadgodziny, albo do wyboru dzień wolny. Zrezygnował jednak, gdy kierownik produkcji potrzebował go w dwie soboty jakoś wieczorem. Bo on się wtedy bawi - tak stwierdził. I ja rozumiem, niech się bawi. Nie oczekuję, że ktoś po niego pojedzie i on będzie super trzeźwy czy coś. W jedną sobotę rzeczywiście musiał przyjechać (kierownik by po niego pojechał), ale w drugą chodziło tylko o to, by ***8222;wbił" się do firmy przez VPN (taaka możliwość zdalnej obsługi komputera) i poprawił jedną procedurę dla obrabiarki.
Jak się chce mieć informatyka za 1,9k brutto to się nie ma co dziwić, że nie mógł znaleźć.
Mój czas wolny jest moim czasem wolnym, dlatego chyba najlepiej nawet nie odbierać telefonu (czego się już nauczyłem po 2 latach pracy), niż odmawiać, bo za odmowę z reguły lecą konsekwencje. Jak mam obrywać za moją dobrą wolę zrobienia czegoś wtedy, kiedy nie muszę, to ja dziękuje.

Teraz artykuł nr 2:
http://www.mmgrudziadz.pl/artykul/dl...dam-na-pytania

Cytat:
Ludziom płaci pan 1900 brutto, a sam pewnie rozbija się maybachami i mieszka w trzech willach.
To pominę, prezesuje, zarabia, ma ile da radę wyciągnąć. Nigdy nie rozumiem tylko przedstawiania pracodawcy jako osoby, której należy dać Nobla za to, że mnie zatrudnił. Nie zatrudnił mnie z dobroci swego serca płacąc mi 10k zł i każąc mi nic nie robić, ale zatrudnił mnie tylko i wyłącznie dlatego, że mnie potrzebował w swojej firmie. Nie róbcie z pracodawców ludzi świętszych niż naprawdę są, bo jest to ciut śmieszne.

Cytat:
Lojalka na 3 lata za kurs elektryka za 600 zł. Śmieszne.
Tak, to jest śmieszne. Za taki kurs lojalka max na 6 miesięcy. Nie więcej.

Cytat:
Nie dziwie się, że tacy do Pana trafiają gdyż człowiek młody teraz wie ze 1500 na ręke nie wystarczy na zbyt wiele. Trafiają do Pana osoby, które są i będą pracować za takie pieniądze ze skutkiem takim jak do teraz.
Jak chcecie mieć ludzi na stażach i praktykach, to im godnie za to płaćcie. Praktykanci/stażyści z reguły są 10x bardziej ciorani od etatowych pracowników, a dostają grosze lub nic. Trzeba się trochę szanować.

Cytat:
Niezła prawda = gość prowadzi średnią firmę produkcyjną i chciałby za 1400 zł zatrudniać najlepszych, wykwalifikowanych geniuszy...
Jak Cię nie stać, to się nie dziw, że nie dostaniesz najlepszych. Do mnie masz mieć pretensję, że mając do wyboru pracę za 1400zł lub 2500zł wybiorę tą drugą? Zapewnij podobne warunki, wtedy można rozmawiać.

Cytat:
A za zmuszanie pracownika do pracy w weekend powinna być drakońska kara dla firmy. Mój czas wolny jest moim czasem.
Owszem, znaczna część firm musi pracować w systemie ciągłym. Jednakże nikt nie może mnie zmusić do pracy w weekend, są to dni ustawowo wolne. Mogę przyjść skuszony premią, mogę nie przyjść. To już PRACODAWCY problem, i jego w tym głowa, aby mnie skusić do pracowania w dzień wolny.
Pracodawca nie jest osobą, która może mi wyznaczać jakie dni są dniami zabawy, a jakie nie (o ile nie przychodzę nietrzeźwy do pracy). To jest tylko i wyłącznie moja sprawa.