gallus,
być może faktycznie wdepłeś w koszt towaru drastycznie ukryty w cenie przesyłki (świadczy o tym asortyment, który kupiłeś - w tej drobnicy to od lat jest powszechne, wcale nie ostatnio) ale jako, że mniemam kupiłeś na różnych "aukcjach", to tak wcale być nie musi.
Aby to zrozumieć spróbuj testowo wystawić aukcję i przypatrz się formularzowi kosztów przesyłek. Długi temat

Ja tego nie wytłumaczę, bo wiem wszystko na temat kosztów Allegro i nawaliłbym tu wykład na 8 stron
W takiej sytuacji jak twoja, zazwyczaj odzywam się do klienta i zrównuję jego przesyłkę do kosztu przesyłki standard (która również nie ma nic wspólnego z moimi rozliczeniami z kurierem - i mam do tego pełne prawo). Odezwij się do sprzedawcy i ew. zrezygnuj z zakupu.
Te koszty przesyłek to jest pól forum Allegro. Ale nie polecam tego czytać

Ostatnio Allegro wykonało rewolucję, mającą na celu podnieść ich przychody o ~ 20%, czyli miliony, właśnie poprzez manipulację z kosztami przesyłek. Wykonali w tym celu szereg pozornie niezwiązanych ze sobą posunięć. Na forum Allegro powstało na temat tych posunięć 150 tematów po 200 postów. Ale nikt nie połączył tego w jedną całość

Przeczytałem dokładnie, aby upewnić się, że to jest stado idiotów.
Odradzam kupowanie na Allegro, fatalne towarzystwo. Nowe przedmioty są w sklepach internetowych i to taniej. Na allegro - aukcje staroci!