Witam.
Ostatnio moje PS2 zaczęło rysować płytki, robi rysy od wewnętrznej strony płyty na całej długości, rysy nigdy nie były na środkowej, czy zewnętrznej części płyty no i przestał czytać dvd, choć jedną jeszcze czyta

, więc tak nie do końca nie czyta.
Za niedługo będę się brał za gruntowne przeczyszczenie lasera i chciałbym także obniżyć laser, ale nie wiem jak jest z tą śrubką po lewej stronie lasera, czy to ona odpowiada za wysokość lasera ? jeżeli tak, to może ktoś napisać jak ją najlepiej ustawić, czy jak ją odkręce to laser się obniży czy podwyższy ?
Co do lasera to jest to model KHS-400C, wcześniej miałem KHS-400B, sam go wymieniłem, choć wolałem swego czasu żeby zrobił mi to mój znajomy, który takich laserów mnóstwo wymieniał, ale trzeba się było go prosić i dałem sobie spokój. Wiem, że przy wymianie lasera trzeba tą zworkę antystatyczną zlikwidować, ale z tego co pamiętam to tego nie zrobiłem, bo niewiedziałbym nawet jak, podobno laser z tą zworką nie powinien działać, a mi działał dość długi czas.
Zauważyłem także, że na tej żółtej obwódce wokół lasera w górnym lewym rogu jak i dolnym prawym rogu są takie jakieś bąble z plastiku, czy to jakiś klej przezroczysty, sam nie wiem, ten dolny prawy bąbel jest jakiś czarny, pewnie on mi rysuje płyty czy te bąble powinny być ? bo po zdjęciach z internetu tego lasera widzę, że tam nic takiego nie ma, tak samo w moim starym 400B nie ma żadnych takich udziwnień. Mniej więcej w tych miejscach są te bąble, zdjęcie przykładowe, nie moje, zaznaczyłem na czerowno -
KLIK
Ostatnie pytanie dot. chemii do czyszczenia, rozumiem, że oprócz alkoholu izopropylowego, benzyna ekstrakcyjna się nada ? czytałem tutorial Beriona.
Czy mogę prowadnice jak i ten silnik krokowy nasmarować smarem do łożysk ? dodam, że konsystencja jest bardzo tłusta, mam dokładnie coś takiego -
KLIK
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.