Dzięki za naprawdę rzeczowe odpowiedzi, tym bardziej, że właśnie o coś takiego chodziło.
Co do sprzętu - tutaj nie ma ograniczeń dla softu, biorąc pod uwagę wydajność - 2GB RAM i dwa rdzenie na procku to spory zapas (maszyna ma słuzyć tylko jako serwer, bez żadnych funkcji desktopa)
Przetestowałem Piwigo. Postawiłem to na XAMPP i udało sie odpalić w lokalnej sieci (konfigurowałem i dodawałem fotki do galerii z innego kompa, nie z serwera). PIWIGO absolutnie spełnia wszystkie załozenia jakie sobie postawiłem. Naprawdę fajna rzecz. Ale jako, że XAMPP to z założenia środowisko testowe, a nie produkcyjne, to postanowiłem zrobić to jak należy - Kubuntu, Apache2, MySQL, PHP5 + phpMyAdmin. Przewertowałem mnóstwo poradników typu "Zrób swój własny LAMP". Sama instalacja komponentów z poziomu konsoli to faktycznie kilka minut. Jazda zaczęła mi sie dopiero później. Mimo, że robiłem instalację kilkukrotnie na czystym systemie, krok po kroku zgodnie ze wspomnianymi wczesniej poradnikami, to i tak nie działało jak trzeba. Po dłuuuuuuuugim rozwiązywaniu problemu z phpMyAdmin w końcu jednak zadziałało - mam Apache2 z MySQL i PHP5. I teraz za diabła nie wiem jak uruchomić na tym WWW, gdzie i jak wrzucić Piwigo (albo chociaż Jalbum, czy jakąkolwiek inną strone). Pomożcie prosze....
Od razu proszę o wyrozumiałość. Co prawda Linuxa używałem już wcześniej, ale tylko jako desktop (Mandriva, Ubuntu) w środowisku graficznym. Tak naprawdę dopiero od dwóch tygodni zaczynam sie uczyć korzystania z konsoli...
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 26.01.2012 o godz. 13:37
|