Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.01.2012, 23:51   #97
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Wiem, ale pomyśl, jak kontroler SSD może wyzerować jakąkolwiek komórkę pamięci jeżeli każda jest zajęta przez truecrypta?
TC nie może zwolnić sektora, bo nawet jeżeli jest wolny, to jest to zaszyfrowane i fizycznie coś jest
Wynika z tego, że na zaszyfrowanym dysku nie ma czegoś takiego jak wolne miejsce fizycznie na dysku.

(...)

Jeżeli oczywiście TC działa tak jak myślę
Myślę, że źle myślisz. Nie tak działa szyfrowanie partycji. Żadne komórki nie są "zajęte" przez TrueCrypta. TrueCrypt działa na niższym niż system plików poziomie - na poziomie sektorów. Na zwykłym HDD jest to proste: system prosi o sektor LBA nr X, dysk wysyła jego zawartość, a po drodze TC go rozkodowuje. I na odwrót. To, że puste miejsce zostało zaszyfrowane w procesie tworzenia zaszyfrowanej partycji, nie oznacza, że jest ono w jakikolwiek sposób "zajęte" / "trzymane" / "zarezerwowane" przez TC. To nadal jest wolne miejsce i jeśli system chce tam coś zapisać, to zapisuje (po zaszyfrowaniu w locie) - bez zwracania uwagi na to, co tam właśnie sobie leżało. Jeśli system kasuje plik, to nie obchodzi go, czy był zaszyfrowany, czy nie - dla systemu jest to wolne miejsce i może o tym poinformować sprzęt komendą TRIM.
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post