Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.02.2012, 13:10   #2
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
O ile wiem Windowsa XP nie da się łatwo spolszczyć, a nawet jeżeli się uda to nie będzie to legalne. Taką mozliwość ma dopiero Vista.

Ponadto mam nadzieje że wiesz co robisz zamieniając Viste na gorszy system.

I trzecia rzecz napisałeś "zakupiłem płytę". Sama płyta bez COA nie wystarczy, aby system był legalny.
Tu garść informacji

Cytat:
Legalność oprogramowania Microsoft Windows OEM potwierdzają 3 rzeczy - oryginalny nośnik, oryginalna książeczka z którą kupujemy windows oraz naklejka COA bezwzględnie naklejona w widocznym miejscu obudowy komputera. Faktura zakupu nie ma nic wspólnego z potwierdzeniem legalności !! Może być potwierdzeniem legalności samego zakupu ale to inna sprawa. Przy czym audytorzy jak i sam MS twierdzą że należy posiadać min 2 z tych 3 wymienionych rzeczy ALE bezwzględnie jedną z nich musi być naklejka COA. Można więc nie mieć ALBO płyty ALBO książeczki, nigdy obu naraz.
Poza tym z doświadczenia wiem, że na allegro sprzedaje mnóstwo "autoryzowanych" sprzedawców co to niby mają umowy z MS w sprawie REFURBISHED VERSION (czyli wprowadzania używek do sprzedaży). Sprzedają kompa z UK albo skądinąd gdzie dostajesz naklejkę z numerem seryjnym odpowiadającym np językowi angielskiemu. Instalujesz sobie wer. polską (bo klucz aktywacyjny będzie pasował o ile masz identyczną wersję - ważne wydanie, SP itp) i okazuje się przy kontroli że masz nielegala !!! Bo MS nie dopuszcza zmiany języka systemu o ile nie mamy licencji dopuszczającej LANGUAGE PACK.
Żródło: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1733583.html

Co do zamiany to proste, odpalasz instalator XP z płyty, tam formatujesz partycje systemową i instalujesz XP. Przy okazji tracisz wszystkie dane z tej partycji.
Nie zadziała jeżeli komputer jest w miare nowy i dysk pracuje w trybie AHCI.
XP "z pudełka" nie widzi takich dysków - musisz przełączyć w BIOS dysk w tryb IDE (wyłączy to niektóre zaawansowane funkcje dysku jak NCQ).
Po instalacji instalujesz wszystkie sterowniki urządzeń i system gotowy.

I z grubsza chyba tyle.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 01.02.2012 o godz. 13:24
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post