Cytat:
Napisany przez Matefusz
Mam pytanie: jak dbać o dysk SSD? Wiem, że nie można go defragmentować. Czy funkcja TRIM jest domyślnie włączona czy trzeba ją włączyć?
|
Odpowiem jakby od końca
Ściągnij program
SSDLife - pokazuje info o stanie i żywotności dysku, jego statystyki (transfery) oraz czy włączony jest TRIM:
Zerkaj też w SMART - polecam do tego Crystal Disk Info, bo "rozumie" i opisuje ludzkim językiem specyficzne dla SSD wartości SMART:
Defragmentacja jest demonizowana - ale oczywiście nie należy jej robić, głównie dlatego, że nie ma to sensu.
Polecam też
SSD Tweaker, proste narzędzie (wystarczy wersja darmowa), które pomaga wygodnie zmienić kilka systemowych ustawień, pod kątem SSD. Na screenie widać, jak to ustawiłem u siebie (pod XP) - moim zdaniem optymalnie.
Jest też kwestia pliku wymiany oraz folderów tymczasowych. Moim zdaniem plik wymiany jak najbardziej powinien być na SSD, przy czym dobrze, aby jego wielkość była jak najmniejsza (a to zależy od osobistych potrzeb i od ilości RAM-u). Spróbuj od 256MB, w razie czego powiększaj. Pod Win7 nie powinno być takiej potrzeby.
Z kolei foldery tymczasowe - zwłaszcza foldery cache przeglądarek www - warto trzymać w RAM-disku. Polecam prosty w obsłudze, darmowy
DataRam Ramdisk. Pod Win7 można nawet na takim ramdisku trzymać plik wymiany. Jakby mi się nie chciało używać RAM-Disku, to trzymałbym foldery tymczasowe na SSD (bo nie po to kupuję SSD, aby nie korzystać z uroków jego wydajności).