Cytat:
Napisany przez Matefusz
Plik wymiany wyłączyłem w ogóle. Mam 8GB ramu.
|
Jeśli nie daje to żadnych efektów ubocznych, to super.
Cytat:
Napisany przez Matefusz
Jeszcze wypadałoby zaszyfrować dysk TrueCryptem. Ale po analizie poprzednich postów chyba się wstrzymam... (słaba wydajność)
|
Zachęcam jednak do testu. Samo zaszyfrowanie trwa z 10 minut i jest łatwo odwracalne (też z 10 minut), co przywraca wydajność. Co Ci szkodzi sprawdzić? Nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawi, jak zmieni się wydajność Samsunga po zaszyfrowaniu - wszak jego chipset nie opiera swej wydajności na kompresji danych (jak mój Vertex2). Spadek wydajności może być więc nieznaczny.
Tylko jednak stanowczo polecam zostawić trochę miejsca niezaszyfrowanego (drugą, niewielką, pustą partycję). Najpierw zaszyfrowałem cały dysk - spadek wydajności był znaczy. Potem się z tego wycofałem - i zaszyfrowałem jeszcze raz, ale z pozostawieniem małej, niezaszyfrowanej partycji. Spadek wydajności jest bez porównania mniejszy!
Niżej twarde konkrety z Crystal Disk Mark(niebieskie = bez szyfrowanie, czerwone = cały dysk zaszyfrowany, zielone = prawie cały dysk zaszyfrowany).
Zapis sekwencyjny: 68 MB/s - 13 MB/s - 66 MB/s
4K zapis: 54 MB/s - 12 MB/s - 40 MB/s
4K-64Thr zapis: 62 MB/s - 9 MB/s - 39 MB/s
Marzy mi się zobaczyć taki komplet danych dla Samsunga, ale zadowolę się tylko niebieskim + jednym z dwóch pozostałych