Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.02.2012, 16:34   #126
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Matefusz Podgląd Wiadomości
A jak z TIMRem? @Sorbus pisał, że może być problem z zachowaniem dobrej kondycji dysku gdy jest cały zaszyfrowany TC... Też chcę zaszyfrować ale boje się, że skróci się żywotność.
Jak z TRIM-em to dokładnie nie wiem (sprzeczne dane), natomiast na pewno pozostawienie części dysku niezaszyfrowanego korzystnie wypłynie i na żywotność i na wydajność.

Zaszyfrowałeś cały dysk - aby odczuć prawdziwy spadek wydajności musisz go trochę poużywać (dużo pozapisywać), bo przy pierwszych testach wykorzystywany jest niewidoczny dla użytkownika margines wolnych sektorów. Z każdym testem wynik powinien być gorszy, aż do ustalenia się na na jakimś tam (złym) poziomie. Potem tylko małe wahania. Przynajmniej tak się zachowuje Vertex2, ale co dysk to obyczaj - możliwe, że Samsung ma inne algorytmy i inaczej to wszystko wygląda.

Co do żywotności to spokojnie. Monitoruj dysk i jeśli zauważysz, że starzeje się szybciej, niż być chciał (tzn. początkowo prognozowana data "śmierci" zmienia się na niekorzyść) to zawsze przecież możesz go odszyfrować. Ale mogę się założyć, że zanim do tego dojdzie, minie parę lat i i tak będziesz myślał o nowym, większym, szybszym, lepszym...

Ostatnio zmieniany przez latet : 06.02.2012 o godz. 16:36
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post