Cytat:
Napisany przez sobrus
Wydaje mi się że szyfrowanie nie skraca żywotności dysku, jedynie uniemożliwia wear levelling. Nie wiem też jak zachowa się w przypadku systemów COW takich jak BTRFS (one nie nadpisują poprzednich danych). Po prostu co i gdzie TC zapisuje jest jedną wielką niewiadomą, bo wszystko jest szyfrowane. Pozostawienie pewnej niezaszyfrowanej części umożliwia wear levelling - system podmienia najbardziej zużyte sektory na sektory z tego obszaru.Ale to tylko moje teorie.
|
Z którymi znów się zgodzić nie mogę :-)
Szyfrowanie nie uniemożliwia wear levellingu. Kontroler SSD doskonale wie ile razy dany "sektor" był zapisywany, niezależnie od tego, czy jego zawartość jest zaszyfrowana, czy nie. Kontroler SSD nawet nie wie, że dane tam zawartą były szyfrowane. Nie jest żadną niewiadomą gdzie TC zapisuje dane. Robi to normalnie, wg adresów LBA (szyfrowanie jest na poziomie poszczególnych klastrów lub sektorów, a nie plików). Natomiast zawsze zagadką jest gdzie naprawdę kontroler SSD dany pakiet danych sobie fizycznie zapisze, ale ważne jest to, że będą one dostępne pod tym samym logicznym adresem LBA, pod którym zostały zapisane.