Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.02.2012, 19:06   #15
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam,

Zrobiłem taki wielodniowy eksperyment, myślę, że rezultat jest ciekawy:

Zielone słupki - przed zaszyfrowaniem.

Używam programu DataRam Ramdisk, który za każdym razem przy zamykaniu systemu zapisuje na dysk (SSD) dokładnie 1 GB danych - stąd te czasy są tak duże.

Wyraźnie widać, jak korzystnie na wydajność wpływa pozostawienie paru GB niezaszyfrowanych.
Zwróćcie uwagę - dodatkowe miejsce (to niewidoczne dla użytkownika i systemu) wystarczyło na całkiem zaszyfrowanym dysku na w miarę szybko zapis tylko dwa razy. Potem czasy zapisu gwałtownie poszły w górę.

Od zakończenia zbierania danych do tych wykresów minęło 5-6 dni, czasy zamykania nadal na tym samym poziomie. A przecież niezaszyfrowanej przestrzeni zostawiłem tylko 5 GB. Została więc już kilka razy zapisana zaszyfrowanymi danymi. Wniosek? Garbage collection radzi sobie z zaszyfrowanym dyskiem!. Czyli potrafi oznaczać zaszyfrowane sektory jako wolne i je zerować (co jest podobne do TRIM).

Ale nawet przy całym dysku zaszyfrowanym mechanizm ten jakoś tam działa (stąd skoki czasów - w dół), ale jest bardzo mało wydajny.

Polecam też uwadze to: http://www.truecrypt.org/docs/?s=trim-operation
jest tam wprost napisane, że pod Windows TRIM działa na dyskach zaszyfrownych TrueCryptem.

Cytat:
Some storage devices (e.g., some solid-state drives, including USB flash drives) use so-called 'trim' operation to mark drive sectors as free e.g. when a file is deleted. Consequently, such sectors may contain unencrypted zeroes or other undefined data (unencrypted) even if they are located within a part of the drive that is encrypted by TrueCrypt. TrueCrypt does not block the trim operation...
(z tego co tam dalej piszą można wnioskować, że pod Linuxem TRIM jest jednak blokowany).

Pozdrawiam.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-czasy-zamyklania.jpg  

Ostatnio zmieniany przez latet : 14.02.2012 o godz. 19:10
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post