Cytat:
Napisany przez Emiya Shiro
Do FAQ jeszcze dojde zaraz ale zastanawia mnie jedno w tym wypadku, bo ten mój pionek płyty czytać potrafi nadal. Czy gdybym w nim sprawdził taką liteonowa płytkę będę mógł wtedy porównywać?
|
Jakość dysku jest automatycznie obliczana przez program (rozpoznaje on ustawienie ECC, czyli ilości bloków danych sprawdzanych na obecność błędów w ciągu sekundy) inaczej nie miałoby to sensu. Widzisz to zresztą na końcu w podsumowaniu testu, Pionek ECC=8/8, Lite-ON ECC=8/1. Reasumując, mimo że wyniki są różne, ocena jakości będzie adekwatna do jakości nagrania.
Cytat:
Z tym PIE max powiem ci że miałem roże jazdy... ale zauważyłem jedno to się zmienia... i czasem na początku płyty potrafiłem mieć PIE Max 600 a płyta kończyła swój wynik oceny jakości z pie max 200... czy nawet mniej :/ dlatego przyzwyczaiłem się aby patrzeć na to ile błędów PIE całkowicie wyszło i oceniam to w ten sposób - Im mniej -> tym lepiej.
|
Wartość PIE nie może w żadnym miejscu płyty przekroczyć 280, jeśli tak jest mogą być problemy z odczytem, a i jej żywotność znacznie się skraca - gdyż z czasem błędy narastają. Powyżej 1000 nie ma zazwyczaj szans na poprawny odczyt.
Cytat:
Czyli jak rozumiem ty jesteś bardziej przekonany w stronę tego Lie-On'a, co cię tak do niego nakłoniło w porównaniu do tego Asusa?
|
Faktycznie, jak wspomniał kolega, akurat w tym przypadku to to samo, więc nie ma co przepłacać.