Cytat:
|
Napisany przez Sobrus
Budowa, użyty kernel, userland itd to bzdety. Linuks może udawać BSD bez większego problemu.
Ważny jest efekt, a tutaj niestety oba są identyczne.
|
Po pierwsze Linuks nie udaje BSD. W Androidzie użyte jest jądro Linux, oraz maszyna wirtualna w której uruchamiane są aplikacje - ma to oczywiście swoje plusy i minusy jednak nie o tym miało być.
W 90% liczy się to jak coś zostało zrobione - tzw. backend. To na podstawie tego można powiedzieć czy coś zostało ukradzione czy nie.
10% to frontend. W tego typu urządzeniach nie da się wymyślić nic nowego. Taki interfejs istnieje od czasu nokii 3310, czy wcześniejszych.
Moim zdaniem tutaj się mylisz. No ale to moje zdanie, można się z nim nie zgadzać. Bana za to nie dostaniesz
Cytat:
|
Niektóre screeny to materiał do zabawy w stylu "znajdź dziesieć elementów którymi różnią się dwa obrazki".
|
Wybacz ale interfejsu Apple nie stworzyło, jest to przeniesienie interfejsu ze zwykłych telefonów i dostosowanie go tak aby na dotykowych telefonach dało się go używać - inaczej tego nie można rozwiązać, jest to tak naturalne i oczywiste, że...
WP7 ma lekko odmienną filozofię jednak gdy wchodzimy głębiej wszystko wygląda praktycznie tak samo.
Apple nie wymyśliło interfejsu użytkownika, jest on przeniesiony ze zwykłych telefonów. Ikonki na pulpicie itp. itd.
Kolejny raz to powtórzę, Apple bierze coś co istnieje, przerabia to po swojemu i wmawia wszystkim, że to wymyślili.
W innym temacie podałem przykład - w 2004 roku powstał prekursor ultrabooków, stworzyła go firma Sony. Pierwszy Air powstał w 2008.
Cytat:
|
I bez wchodzenia w szczegóły czy ekrany dotykowe były wcześniej (bo multitouch i związanych z tym gestów w sprzedaży nie było, nawet jeżeli ideę wymyślił jakiś amerykański inzynier siedząc na klopie w latach 70-tych i zrobił prototyp, sztuk: 1) jeżeli tak wygladał iOS w styczniu 2007 toku to Steve miał rację twierdząc że Android jest kradziony.
|
Powstanie, stworzenie ekranu multitouch niesie za sobą gesty wielodotykowe. 90% z nich jest oczywista. Jeżeli znajdziesz osobę która nigdy nie widziała takiego urządzenia to np. do powiększenia zdjęcia spróbuje puknąć w nie, albo właśnie dwoma palcami rozsunąć - to jest OCZYWISTE i BANALNE.
Cytat:
Andy twierdzisz, że Apple kradło elementy - no ok zgadzam się. Ale google ukradło w takim razie nie elementy ale ideę gotowego produktu i sklonowało go na bazie Linuxa.
I nie można tego usprawiedliwiać że tamten był z kradzionych elementów. Co innego dokonać remixu a co innego zrobić klona "w nieco innym stylu".
|
Android powstawał dużo wcześniej niż został wydany. To nie tak, że rok po wydaniu iOSa nagle Google zaczęło tworzyć swój system...
Google by ukradło gdyby stworzyło system na identycznym kodzie.
Cytat:
Nie przeczę że pewne rzeczy są w Androidzie inaczej, pewne ulepszono, coś nawet wymyślono itd.
Natomiast jako finalny produkt rynkowy urządzenia są bliźniaczo podobne. ZBYT podobne. Chińskie podróbki mercedesa też nie muszą bazować na niemieckich silnikach
|
Każdy telefon jest do siebie podobny. To się nie zmienia od wielu lat. Nie ma to znaczenia interfejs jakiego się używa do komunikacji...
Cytat:
|
Niestety choć jestem "w obozie Androida" to dalej sie bede upierać ze Google musiało się bardzo "inspirować" produktami Apple. Wydany o pośpiechu składak Android 3 też jest przykładem kto tu kogo goni.
|
Tak jak już pisałem Android zaczął być tworzony na dużo wcześniej niż wiele osób uważa...
Co do luki opisanej przez Maksa, cóż nigdy nikt nie twierdził, że Android jest w 100% bezpieczny i wolny od luk... ;-)
W przypadku Apple zawsze jest większe echo bo autorzy iOSa i zdecydowana większość użytkowników produktów Apple to ignoranci, którzy wierzą, ze są bezpieczni
#######################
Kilka dni temu wgrałem sobie alternatywnego ROMa - Elegancia MOD, dzisiaj natomiast zmieniłem wygląd tak aby wyglądał jak czysty Android 4. Udało się. Później wrzucę zrzuty ekranu ;-)
Btw. Jeżeli ktoś się zastanawia czy to zrobić to GORĄCO polecam. Ogólne przyśpieszenie systemu jest tak wielkie, że nie da się tego opisać słowami.
Dodatkowe funkcje, możliwości zmiany każdego elementu!