Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.03.2012, 21:15   #180
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja nie twierdze broń Boże że Apple było pierwsze z ekranem dotykowym, to by była głupota roku (zwłaszcza od osoby która miała 3 palmtopy Palm inc i Handspring).
Napisałem, że pierwsze było na rynku z multitouch oraz związanymi z tym gestami
No i miejscami interfejs Androida oraz ogólna idea platformy "smartfona obsługiwanego wieloma palcami dla każdego z marketem aplikacji" są uderzająco podobne do iPhone i bardzo różne od innych smartfonów z tamtego okresu (WM oraz Symbian). Apple było pierwsze z takim urządzeniem, iPhone pojawił się znacznie wcześniej niż pierwszy tel z systemem Android, wnioski można wyciągnąć samemu.

Apple połączyło smartfona (system, API i prawdziwe aplikacje a nie pokraki w Javie), zwykły telefon (prosty interfejs) oraz iPoda (Market), dodało multitouch i wielki ekran - i to jest właśnie iPhone (ujawniony publicznie styczeń 2007)
A Android jest praktycznie tą samą ideą tyle że zrealizowaną na zasadzie open source i opartą na Linuksie (jak wszystko od google).
Jak ktoś nie rozumie różnicy między remixem a kopią to trudno, mi się już nie chce tłumaczyć. Android (prawdopodobnie!) jest kopią remixu. Nie można "wymyślić" czegoś co konkurencja już ma gotowe od roku w sprzedaży.

Jeżeli wierzyć biografii Jobsa Google proponowało Apple spore pieniądze za wykorzystanie ich pomysłów przy tworzeniu Androida, na co Steve sie nie zgodził. Nie widziałem nigdzie, by Eric Schmidt z Google temu zaprzeczał, a skoro chodzi o dobre imię firmy to chyba mógłby przynajmniej zająć stanowisko wobec słów Jobsa. Pojawienie się Androida zniszczyło też długoletnią współpracę między tymi dwiema firmami, co też wskazuje że coś jest na rzeczy.

Ja tam i tak wole WM6, szkoda że nie powstało WM7

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.03.2012 o godz. 21:46
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post