Cytat:
Napisany przez sobrus
Wydajnościowo jest to coś jak Phenom II, ale siłą tych układów jest zintegrowany Radeon (w końcu to APU). Praktycznie każda gra będzie działać na A8 lepiej niż na i7 2600K (z integrą).
W dodatku do A4/A6/A8 możesz dołożyć odpowiedniego zewnątrznego Radeona i wtedy działa z itegrą w procesorze w trybie CrossFire, więc nic się nie marnuje.
Do Intela musisz natomiast kupić specjalną płytę obsługującą wbudowaną grafikę i wtedy rezygnujesz z overclockingu, a A8 kręci się na ~3.8Ghz.
Także Intel bedzie pewnie lepszy do prac biurowych (mniej prądu) ale wydajnościowo AMD moim zdaniem górą.
Biorąc pod uwagę że jest tam wbudowany Radeon HD6550, który normalnie sam ma TDP~50W to TDP 100W na całość nie wygląda tak źle.
Najnowszy czterordzeniowy A8 3870 kosztuje ok 520zł, i3 z dwoma rdzeniami i którego nie da się podkręcać ok 450zł.
|
do oc pewnie ten amd bardziej się nadaje ale miałem na myśli zastosowania o jakie chodzi smartkowi, który napisał:
"można już za 1500 zł skleić coś, co mi do filmów i prac biurowych wystarczy w 100%, a będzie nawet sporo wydajniejsze niż c2d 2,0ghz w obecnym lapku :-)."
Poza tym takiego G840 można wsadzić już w itx gdzie o oc nie ma mowy (w mini-atx raczej też),
bo chłodzenie się nie zmieści i tu już amd apu przegrywa pod względem wydajności do zostosowań htpc/biurowych,
bo jest bardziej prądożerny, wydziela więcej ciepła i jest słabszy.
Ostatnio sam wymieniłem swojego E6750 na mobo z P35 na celerona G530 na mobo H61, a koszt takiej przesiadki wyniósł mnie ~ZERO zł

i jestem zadowolony z jego wydajności bez kręcenia nie wspominając o zaletach o których pisałem wcześniej.
Polecam
TU WIĘCEJ O G530