No właśnie bardzo niechętnie, ale czasami mam wrażenie, że faktycznie tak jest..
Zresztą.. nieśmiertelny przykład:
TVP otrzymała z abonamentu ponad 205 mln zł
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/tvp-o...wiadomosc.html
Cytat:
TVP otrzymała w 2011 r. z abonamentu 205,4 mln zł - to najniższa kwota w historii. Na realizację misji wydała ponad 1 mld 629 mln zł - wynika z rocznego sprawozdania z wykorzystywania wpływów abonamentowych, które przedstawiła telewizja publiczna.
|
Nawet mi sie nie chce komentować, ale chciałbym zobaczyć te ponad 1,5 mld przeznaczonego na "misję"...
Cytat:
W sprawozdaniu szczegółowo wyliczono, ile pieniędzy przeznaczyła TVP na poszczególne programy tzw. misyjne. Np. spektakle teatralne (łącznie w roku 2011 r. TVP 1 zaprezentowała 28 spektakli, w tym 9 premierowych), magazyny kulturalne oraz audycje o kulturze i sztuce kosztowały 68,6 mln zł, filmy dokumentalne - 26,6 mln zł, magazyny dla rolników - 6,9 mln zł, audycje dla dzieci i młodzieży - 13,6 mln zł, audycje edukacyjne i popularno-naukowe - 23,1 mln zł, audycje religijne, np. transmisje mszy i uroczystości religijnych - 16,5 mln zł, audycje z zakresu polityki, w tym międzynarodowej - 26,6 mln zł, a relacje z wydarzeń sportowych i programy o tematyce sportowej - 128,7 mln zł.
|
Cóż.. podejrzewam, że całe te wyliczenia można sobie o kant d... rozbić, ale ciekawa jest dla mnie ostatnia pozycja - transmisje sportowe. W stacjach prywatnych zalicza się to raczej do rozrywki. Tu widzę jest to misja..
Reszty mi się już nie chce komentować, ale warto przeczytać całość.