Cytat:
Napisany przez Wawelski
A co do chleba... To masakra normalnie jest. Gdzieś od pół roku piekę sobie sam chleb. Na początku kilka razów - z gotowców sklepowych w maszynie. Wychodzi wata smaczna, bo świeża. W sumie niektóre lepsze, niektóre gorsze. Ale jak piekę prawdziwy chleb (z dobrej, a jeszcze bardziej z własnoręcznie zmielonej mąki w piekarniku), to nawet jak mi nie wyjdzie (a często nie wychodzi tak, jak chciałbym) to jest lepszy od każdego supermarketowego i lepszy od najgorszego z "dobrej" piekarni.
Naprawdę dziwię się, że tak prosto i tak tanio zrobić prawdziwy chleb. Dlaczego tak mało go w sklepach?
|
Próbowałem, ale jednak jest to dla mnie trochę zbyt czasochłonne. Chleba jem sporo, taki wypiek trwa przynajmniej ze 2 godziny i robienie tego nawet co drugi dzień to trochę dużo pracy. Niemniej od czasu do czasu.
Ale dobre piekarnie są. We Wrocławiu przynajmniej dwie, podejrzewam, że w Warszawie również, tylko trzeba namierzyć. Oczywiście nie mówię o żadnych sieciówkach...
Co do gotowca na wypiek chleba, to kiedyś kupiliśmy kilka paczek i stały w szafie. Oprócz tego była mąka przywieziona ze wsi i coś tam jeszcze. Po jakimś czasie zaległy się mole. Było ich dużo, ale gotowce do wypieku kupione w sklepie były nieruszone