No widzicie, zaczynacie filozofować o potrzebach i pierdołach.
Napisałem TECHNICZNIE najfajnieszy --> mający najatrakcyjniejszą lub jak kto woli najbardziej zaawansowaną specyfikacje i parametry
ogólnie. Nie przecze, że są tablety które są lepsze w pewnych dziedzinach (czas pracy na baterii czy też to nieszczęsne LTE itd).
Główny, elementem każdego tabletu jest ekran i to on robi (lub nie robi) wrażenie na użytkowniku.
Na tym polu iPad to obecnie klasa sama w sobie. Po prostu nie ma takiego drugiego, dopiero ASUS Infinity 700 będzie porównywalny. Więc nie dziwie sie M@Xowi że sie tym ekranem zachwycił. Sam bym chciał go zobaczyć (np jak wyglądają drobne czcionki czy super jakości zdjęcie na retinie). Argumenty że "za duży" czy "za duża rozdzielczość" to szukanie dziury w całym. Równie dobrze można narzekać że i7 jest za szybkie.
Chcemy czy nie inne tablety (jak np wspomniany Infinity) do takich parametrów dążą i niedługo to będzie standard w tej klasie.
Chciałbym też zauważyć, że ten ekran potrafi w 100% sprzętowo "zaemulować" starego iPada2, jeżeli zajdzie taka potrzeba (i konstruktorzy to wykorzystali) po prostu wyświetlając pixele 2x2. Także starsze aplikacje mogłyby działać bez przeszkód i wyglądać jak na starych iPadach - nie wiem czy tak jest w rzeczywistości ale to dobra właściwość.
4 rdzenie w Tegra robią wrażenie, niestety nikt nie wspomniał że obsługa procesorów
dwurdzeniowych pojawiła sie dopiero w Androidzie 4.0, więc Transformer fabrycznie jej o zgrozo chyba nie posiada...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Android..._operacyjny%29
I nie wiem czy w ogóle wykorzystuje 4 rdzenie nawet z ICSem.
Gdyby sie okazało że tak nie jest, to nie dość że ten topowy dziś tablet z Androidem ma 1/4 mocy GPU iPada, to także ok 1/2 mocy CPU (na fabrycznym Androidzie 2.x), słabszy ekran o mniejszej powierzchni , przestarzały bluetooth 2.1....
Nie brzmi to najlepiej nawet jeżeli w iPadzie działa tylko HSPA+....
btw. Jak to jest z tym Androidem <=4.0, czy obsługuje więcej niż jeden rdzeń czy nie? A czy ICS obsługuje więcej niż dwa? Bo jeżeli nie to przyganiał kocioł garnkowi z tym LTE...
Posiadacze np LG 2X z pewnością cieszą się na przykład, że sprzęt który kupili w połowie nie jest wykorzystywany...
Tutaj lektura uzupełniająca:
http://forum.android.com.pl/f166/pro...w-100-a-81364/