Cytat:
pali napisa***322;(a)
Opcję szukaj to ja znam.
Napisałem tylko, że według testu cdrinfo.pl LG8400 działa na PIO-4. Przede wszystkim tłumaczyłem różnice pomiędzy PIO-4 a DMA i UDMA.
Aktualizacja biosu mnie nie obchodzi, choć gratuluję. W końcu LG zaczęło to dodawać do swoich napędów - mam jeden z zeszłego roku (inny niż 8400) i ma tylko PIO-4.
|
Myślę, że po pierwsze - odebrałeś mój post chyba za bardzo osobiście, po drugie - czytałem Twoje posty (pewnie nie wszystkie, ale te do których wskazałeś linki, dotyczące PIO-4, DMA i UDMA) i muszę pogratulować zapobiegliwośc(!?)... Doradzasz używanie kabelków IDE 80-żyłowych do zwykłych napędów UDMA-2... Cóż można i tak... Analogią byłoby użycie kabla sieciowego FTP lub UTP kl.6 do zwykłych sieciówek 10Mb/s (jeśli wiesz o czym mówię)... Drogo, niepotrzebnie i mocno na wyrost, a efekt taki sam... I wreszcie po trzecie - myślę, że troszkę odbiegliśmy od tematu postu... Człowiek pisze, że plik 600MB przegrywa mu się 10 minut "w locie" (nagrywa chyba też, o ile dobrze zrozumiałem)... Zacząć by należało od tego, czy oba napędy użyte przy kopiowaniu nie "wiszą" na wspólnym kanale IDE. Jako spec od tych spraw wiesz z pewnością, że w takiej konfiguracji napędy nigdy nie osiągną nominalnych prędkości, bo mogą korzystać z interfejsu IDE naprzemiennie i UDMA czy DMA w tym wypadku nie pomoże. Przy nagrywaniu hmmm... tu przyczyn może być naprawdę mnóstwo i trudno cokolwiek powiedzieć na podstawie tak skąpego opisu problemu. Sprzęcik cieniutki, nie wiadomo ile ramu, w jakiej kondycji wingroza... W każdym bądź razie jedno jest (prawie) pewne: GCE-8400B obsługuje fabrycznie tryb MultiWord DMA, ale czy włączenie tej funkcji w win98 spowoduje rewolucję

Raczej wątpię.
Pozdrawiam