Cytat:
Napisany przez andy
(...) Każdy obraz przeskalowany do góry: 100px ---> 200px będzie wyglądał fatalnie.
|
To zależy czym przeskalowany. Jeśli "sąsiadami" to nie, będzie wyglądać dobrze.
Cytat:
Podam mały przykład, otóż jest sobie aplikacja na iPadzie2. Postać w grze zajmuje powiedzmy 1/5 wielkości ekranu w pionie i poziomie.
Aby ta postać miała takie same proporcje na iPadzie 3 to albo autor musi stworzyć grafikę tej postaci w wyższej rozdzielczości, albo ją interpoluje do góry.
Nie ważne jak mocnego algorytmu użyjesz i tak będzie widać efekt powiększenia grafiki. Oczywiście kontrolek systemowych to nie dotyczy, bo w nowym ipadzie są już w tej wyższej rozdzielczości.
|
Efekt powiększenia grafiki być może widać, ale na pewno nie wygląda to źle. Źle wyglądałoby gdyby grafika nie była skalowana x2 i/lub była skalowana jakimś algorytmem, który "wygładza" krawędzie.
Nie widziałem na własne oczy wyświetlacza z takim zagęszczeniem pikseli, ale wydaje mi się że nie będzie widać jakiejś znacznej różnicy.
Cytat:
|
Najprostszy przykład to wziąć tapete w 768X1024 i ustawiając jako tapetę na ipadzie dać - rozciągnij na cały ekrany.
|
Chyba odwrotnie, skoro New iPad ma mieć 2048x1536.
Powinna wyglądać ok, ale jak mówiłem, nie widziałem tego na własne oczy. Obecnie żaden ekran nie ma tak wysokiego PPI.
- - -
A co do pudełka:
Ja akurat należę do ludzi z żyłką kolekcjonera i muszę mieć zawsze oryginalne pudełko w idealnym stanie. Wnerwiłbym się gdyby serwis mi je uszkodził... Nie wszystkie sprzęty tak traktuję, a więc nie na wszystkich pudełkach mi zależy, domyślam się że ów gość podchodzi do sprawy podobnie. ;]