Ilość usług które będziesz uruchamiał mało ma wspólnego z wydajnością.
Za to prędkość działania owszem. Maksymalne transfery przez sieć oraz szybkość przetwarzania skomplikowanych skryptów PHP są w dużej mierze zależne od procesora głównego.
Nie wiem dokładnie jaki mam model, być moze to CA10. Szczerze, to pomijając fakt że nie ma gigabitowego ethernetu, to jego możliwości są za duże jak na domowy serwer i przez 99% czasu leży sobie@533Mhz, tylko w chwilach grozy wchodząc na 1.4Ghz. Mam na nim aktualnie http+php, squid, mysql, xfce,vnc,uget,openvpn, ftp, transmission i nas (samba) i pewnie byłoby więcej, tylko po co

W dodatku ten procesor ma sprzętowe szyfrowanie, co można użyć do szyfrowania łącza (VPN) albo dysków. Średnie użycie pamięci przez w/w usługi i programy wynosi ok 180-200MB.
Moim priorytetem nie była jednak wydajność, ale niski pobór prądu. T5730 pomijając szyfrowanie będzie na pewno szybszy.
Dyski - w środku zamontowałem Microdrive Seagate 8GB na system, które kiedyś może zastąpię szybką kartą CF, natomiast dyskiem na dane jest 500GB dysk USB (prędkość USB2.0 i tak przekracza dwukrotnie możliwości fast ethernetu). Nie ma tu (i nie będzie bo nie mam takiej potrzeby) macierzy RAID.
RAID można zrobić tez bez kontrolera (softwarowe), ale niektóre terminale mają złącze PCI (mój też ma, ale nie mam specjalnej złączki).