Cytat:
Napisany przez Kris
|
No i tu mnie złapałeś. Jestem raczej purystą językowym i zawsze ścigam wszystkich za kaleczenie piekniej mowy polskiej koszmarkami w stylu "apka".
Nie mówiąc już o ortografii. Na moje usprawiedliwienie mogę podać tylko zbyt małą ilośc kofeiny w moim organiźmie od rana.
=============
Cytat:
Napisany przez Kris
Rząd nie powinien interweniować jeśli producent nie staje się monopolistą lub nie ma zmowy cenowej na rynku..
|
I tu się tylko częściowo zgadzam - otóż ja uważam, że rząd NIGDY nie powinien interweniować boprzy pewnym poziomime świadomości konsumentów (a taki chyba już istnieje w 21 wieku), klasyczna zmowa cenowa jest niemożliwa, ponieważ - jeślii zmówi się 5 firm - to zawsze znjadzie się szósta, która będzie chciałą pójść pod prąd i to ona przyciągnie klientów.
Oczywiście, zawsze istnieje możliwość zablokowania takiej inicjatywy przez socjalistycznie nastawiony rząd (który lepiej wie, co jest lepsze dla ludzi) lub też przez zwyczajnie przekupionych urzędników. Jednak w dobie powrzechnie dostępnego internetu oraz błyskawicznego przepływu informacji uważam, że takie działania są coraz mniej prawdopodobne.
No, chyba, że w Polsce, gdzie można nawet kupić przestarzałe iPady 2 dla wszystkich parlamentarzystów po 2-krotnie zawyżonej cenie i nikogo to nie dziwi.