To zależy tylko i wyłącznie od Twojego procesora. Odczyt danych z dysku odbywa się z taką samą prędkością, bez względu na to, czy nośnik jest zaszyfrowany czy nie. Różnica polega na tym, że w przypadku zaszyfrowanego wolumenu procesor musi odszyfrowywać (lub zaszyfrowywać) dane w locie.
W przypadku mojego leciwego już nieco Pentiuma E5200 (2,5 GHz) prędkość szyfrowania wynosi ok. 180 MB/s, czyli jest znacznie wyższa niż potrzeba przy HDD. Gdybym jednak zaszyfrował wydajny SSD, szybkość jego pracy zostałaby znacznie ograniczona przez proces przetwarzania danych.
Nowe procesory Intela mają w większości sprzętowe wspomaganie szyfrowania AES, w związku z czym wydajność tego procesu jest nieporównywalnie wyższa. Kiedy testowałem SSD na kompie z procesorem Core i5 2500K ze sprzętową akceleracją AES, szybkość przetwarzania danych wynosiła ok. 2,5 GB/s (cztery rdzenie, zegar standardowy 3,3 GHz). Czyli w tym przypadku procek nie byłby wąskim gardłem nawet dla macierzy RAID 0 z czterech SSD z SATA 6.0 Gbps