Cytat:
Napisany przez Ice
Myślę, że się mylisz. To nie jest opcja kup teraz tylko licytacja i do jej zakończenia może sprzedawca oferty wycofać i nic mu nie zrobisz nawet w sądownie.
oszustem? Ja nie widzę, żeby kogoś ktoś oszukał i potrafię zrozumieć, że sprzedaż mogła być spowodowana np. brakiem pieniędzy lub inną sytuacją życiową, a może żona się dowiedziała i kazała wycofać sprzedaż?. Zresztą po komentarzach nie widzę, żeby to był jakiś cwaniak lub oszust (swoją drogą tak nazwana osoba może sama wytoczyć proces).
Tak jak napisałem. Moim zdaniem mógł wycofać oferty i nic mu nie zrobisz. Możesz się poskarżyć do Allegro, ale oni też nic nie zrobią. No chyba, żeby to robił nagminnie.
|
Myślę, że nie masz racji. Kierowanie się takim tłumaczeniem, to jest wypaczenie całych idei aukcji internetowych (i w sumie nie tylko - bo i na zwykłej można by tak zrobić, że jeśli licytujący nie osiągną odpowiedniego poziomu to nagle sprzedający rezygnuje... Absurd? Owszem, tak samo jak tutaj). Bo jeśli sprzedający może w każdej chwili zrezygnować to jest to raczej zabawa, a nie normalny handel. A jeśli zrezygnować może sprzedający to czemu nie kupujący..?
Generalnie nie. Nie takie są zasady aukcji i nie ma żadnych podstaw, żeby dawać sprzedającemu prawo do odstąpienia od umowy (na którą tą umowę zgadza się już w momencie wystawienia przedmiotu, a nie jego sprzedaży). Nie widzę tutaj możliwości innej interpretacji.
I prosty przykład. Ostatnio wystawiałem notebooka. Chciałem sprawdzić, ile mogę za niego dostać, więc narzekając na koszty, ale wystawiłem aukcję z ceną minimalną - właśnie po to, żeby nie musieć sprzedawać, jeśli nie osiągnie oczekiwanego przeze mnie poziomu. Kosztowało mnie to ponad 50 zł...