Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.04.2012, 16:00   #11
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Złożenie oferty na aukcji Allegro jest wiążące, dlatego jest nawet komunikat o tym, żeby nie licytować innych egzemplarzy takiego samego przedmiotu nawet, jeśli nasza oferta została przebita, ponieważ może się okazać że finalnie i tak wygramy aukcję (np. oferta wyższa niż nasza zostanie odrzucona przez sprzedającego ze względu na ilość negatywów). Skoro jeżeli kupujący chce się wycofać, to musi poprosić o zgodę sprzedającego (wówczas jest zgodna wola obu stron o rezygnacji z transakcji), to dlaczego sprzedający nie musi o to samo prosić kupującego?
Wiążące jest zakończenie aukcji z osobą wygraną, której w tym przypadku nie ma.

Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Skąd pewność, że nie zaszła sytuacja z punktu 6.9d? Bo sprzedający sam się przyznał podając powód odrzucenia ofert, że powód jest inny - rozmyślenie się. A tym samym przyznał się, że zakończył aukcję niezgodnie z regulaminem, nie wyczerpując jego postanowień.
Czy nie mógł się rozmyślić z powodu braku zaufania do licytującego ?, mógł.

Myślę, że nie ma sensu dyskutować, bo takie przepisy dają duże pole do popisu. Tak jak pisałem wcześniej, nikt by się nie przyczepił gdyby opis brzmiał "zniszczyłem aparat".