Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.05.2012, 18:37   #4731
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez obrus
Można zrobić ogromny wybór bez ogromnej fragmentacji. Fragmentacja to efekt uboczny, jak ktoś nie pomyśli zawczasu.
Fragmentacja to właśnie różnorodność. Tak jak pisałem ma ona plusy, jak i minusy.

Cytat:
Przykładowo fragmentacja na PC np w dziedzinie gier obecnie istnieje tylko obrębie 3 klas DirectX (9,10 i 11). I to cała fragmentacja
A każdy składak inny. Jest wybór? Jest. TAK to się robi porządnie.
Nie do końca. Jest wiele kart graficznych i robiąc grę na której się skupiasz? Jeżeli chcesz wydusić wszystko z obecnej technologii to najprawdopodobniej zrobisz grę pod mocniejsze układy i najnowszy DX.
Osoby ze słabszymi grami albo wcale nie odpalą gry, albo uruchomią na najniższych detalach i rozdzielczości.

Wybór == fragmentacja. Co prawda jest coś takiego jak nadmierna fragmentacja, jednak nikt nie zmusza Cię do kupienia urządzenia które nie ma przyszłości.
Ludzie właśnie mają problem w tym, że od urządzenia za 500zł wymagają tego co kosztuje na rynku 4-5x tyle. No i później narzekania jaki ten ANDROID jest badziewny - identyfikują urządzenie z systemem.

Cytat:
iOS to też system nie telefon i znaleźć go można m.in w Apple TV i iPodzie. Za co ludzie,którzy sie nie znają, uznają Androida średnio mnie interesuje. Nie wiem czym więc autor artykułu się podnieca. iOS to też system mobilny nie telefon.
Nie zrozumiałeś do końca o co chodzi autorowi. Otóż ludzie identyfikują Androida jako urządzenie. Kupuje smartfona za 500zł i myśli, że będzie działał tak płynnie jak te mocniejsze. Gdy się rozczaruje to zwala wszystko na Androida.

Cytat:
Przykład aplikacji która się nie uruchomi? Nawigacja Sygic na Wildfire i podobych urządzeniach. Nie ma GPU więc się nie uruchomi. Za to uruchomi się bez problemu na urządzeniach zarówno tańszych jak i starszych. Dziwne.
Przykład aplikacji, która się nie uruchamia z powodu Androida, a nie z powodu tego, że producent nie zaopatrzył urządzenia w układ GPU.

Taki Hero od HTC wyprodukowany w 2009r posiada GPU: Adreno 130
http://www.gsmarena.com/htc_hero-2861.php

Skoro użytkownik wybrał, model bez GPU to wiedział na co się decyduje.

Cytat:
A przygotowywanie grafik w różnych rozdzielczościach ujdzie, dopóki jakiś producent nie wymyśli nowej już po powstaniu aplikacji. Wtedy jesteś w d**e.
Jeżeli nowy rodzaj rozdzielczości nie łapie się w proporcjach dla których zostały zrobione grafiki, to wystarczy je dodać i zaktualizować aplikację.

Obecnie jak sprawdzaliśmy jest chyba 4 proporcje. Wystarczy zatem zrobić cztery grafiki w rozdzielczościach HD i odpowiednio skalować je w dół.
Jest to oczywiście dodatkowa praca, jednak nie przesadzajmy, że to tragedia.

Cytat:
Ja wiem, że byś dał dwóch facetów po stronie Apple. Tyle że jest to całkowicie oderwane od rzeczywistości i nie ma pokrycia w tym jak wygląda sytuacja. Jeżeli faktycznie tak uważasz to jesteś zaślepionym fanbojem Androida. Moim zdaniem obiektywnie patrząc po stronie Androida powinny być różne dziewczyny (nie same piękne, różne - w końcu ma być wybór), a po stronie Apple jedna ale bardzo ładna. A ze kapryśna, wymagająca i może nawet wredna - to już inna historia.
Ta fotka jest wrzucona dla brechty. Gdy Apple promowało reklamy Mac vs PC to jakoś wszyscy się śmiali. Gdy ktoś stosuję tę strategię w przypadku Apple to już tak śmiesznie nie jest...
Kali może?

Cytat:
Android bez roota pozwala na więcej. Ok być może tu masz rację. Ja nie wiem nie mam ani tego ani tego Poza zmianami systemu iOS funkcjonalnie jednak Androidowi nie ustępuje - rozkłady MPK czy monitorowanie kurierów też są na iOS. Kwestia wydania odpowiedniej aplikacji.
Nie może, to jest FAKT. Android jest o wiele potężniejszym systemem niż iOS. Niestety na chwilę obecną nie ma nic na rynku co mogło by mu pod tym względem dorównać.
Oby Tizen(MeeGo) się rozwinął i był konkurencją.

Polecam obejrzeć filmik, który wyżej wrzuciłem a zobaczysz co mam na myśli.

Cytat:
Mając roota tracimy wsparcie i gwarancję. I tu nie ma co filozofować, czy da się oszukać serwis czy nie. Żaden normalny user który ceni swoje pieniadze i ma odrobinę uczciwości tego nie uzna za ficzer. Równie dobrze można sie zastanawiać co powie Apple po oddaniu na gwarancję iPada zrzuconego z 3 piętra.
Tylko jako ciekawostkę dodałem to że można Sensacje przywrócić do stanu sprzed.
Root to utrata gwarancji. Tutaj się akurat nie dziwię, bo bardzo łatwo można uceglić telefon. Błąd podczas flashowania FW i masz bricka.

Podsumowując, Android bez roota, i zrootowany potrafi więcej niż iP z JB i bez - to jest FAKT.

Cytat:
Apple nie ma prawa pozwać nikogo za JB, ale ma prawo blokować dostęp do AppStore. Jak ktoś chce umyślnie ZEPSUĆ swoje urządzenie to ma prawo.
Moim zdaniem JB ma się ni jak do blokowania sklepu z aplikacjami. To zwyczajny szantaż, nic więcej. Jedynie co jest w porządku to utrata gwarancji w przypadku JB.

Cytat:
Dla mnie bez różnicy, w obu przypadkach traci wsparcie i gwarancję za użytkowanie niezgodnie z założeniami producenta.
Wiesz, utrata gwarancji, a zablokowanie dostępu do rzeczy bez których urządzenia praktycznie nie da się używać to nie to samo.
Tak czy siak. Jeżeli Apple by zablokowało urządzeniom z JB dostępu do sklepu było by to jak dla mnie niezgodne z prawem. Oczywiście możesz mieć swoje błędne zdanie na ten temat (joke)
Moje jest takie i go będę bronił, bo uważam, że mam rację.

Cytat:
Dlaczego iOS to nie "mercedes"?. Bo nie? Ja widze wiele podobieństw miedzy polityka Apple a polityką innych producentów tworzących inne dobra luksusowe. Produkty Apple to takie luksusowa elektronika.
Od kiedy to urządzenia Apple są luksusowe? oO
Wiesz, że nie które modele smartfonów z Androidem są droższe niż iP?

Jak dla mnie porównywanie produktów Apple do mercedesa jest nietrafione.

Cytat:
Ok firma HTC nie ukrywała ze Sensation XL nie jest następcą. Ale jak sie to ma do zarzutu że 4S jest lekko odświeżoną wersją 4?
Nie lekko odświeżoną, po prostu odświeżoną.

http://www.gsmarena.com/compare.php3...&idPhone2=4212

"Rewolucyjnych" zmian nie ma. Jest ewolucja.

Cytat:
HTC Desire HD to ledwie poprzedni topowy model. Z końca 2010 roku. Gdyby nie miał ICS to bym chyba padł ze śmiechu. Ale wiele telefonów z 2010 a nawet 2011 roku ICS nie dostanie, choć by mogły.
NO i to jest wina konkretnych producentów a nie wina samego Androida. Wiele z tych modeli ma nieoficjalne wsparcie.
Zaraz pewnie powiesz, że Pani Kazia z warzywniaka nie będzie potrafiła sobie wgrać. Racja nie będzie, jednak taka Pani Kazia nawet nie zauważy różnicy.

Cytat:
Spoko, podaj mi czego nie ma iOS5 na 3GS, ale nie zapomnij dodać co Apple dodało w jego wersji stosunku do oryginalnego iOS3. Bo z tego co wiem dodało sporo.
Nigdy nie pisałem, że Apple nie dodało nic. Jak znajdę rzetelną informację o różnicach między iOS na konkretnych urządzeniach to dam znać.

Cytat:
Aktualizacja zależy od producentów. Ale Nexus od Google też nie dostanie ICS.
Nexus One i G1(ten dlatego bo ma tylko 256MB ROM-2008r) nie dostanie aktualizacji do najnowszej wersji Androida.
Cytat:
18 miesięcy to śmiech na sali. Wygląda na to że smartfony z Androidem to jednorazówki na rok. Nawet do końca 2 letniej umowy supportu nie ma i to według optymistycznych zaleceń które nie są przestrzegane.
Jakże to wspaniałomyślne ze strony producentów, ze skoro nie mają ochoty wspierać swoich produktów to przynajmniej pozwalają zrobić to samemu. Co za hojność.
To jest tylko zalecenie Google, oni nie mogą niczego wymusić. Na pewno wadą jest to jak producenci traktują użytkowników. Nie wszystko w przypadku Androida jest idealne.

Jednak w przypadku Androida samemu można zaktualizować system, wiem nie jest to to samo co oficjalna aktualizacja, jednak nie zostajesz do końca z niczym.

Cytat:
Cena urządzenia nie ma nic do okresu wsparcia. To już tłumaczenie na siłę tego, że producenci dają ciała. Czy Radeon HD5450 ma mniejsze wsparcie niż HD5980? Nie. Ma dokładnie takie samo choć kosztuje 10 razy mniej. Płacisz za szybkość, a wsparcie się liczy od daty wydania produktu a nie od ceny. To jest standard praktycznie wszędzie.
Co ma wsparcie dla kart graficznych, do wsparcia dla systemów operacyjnych? Czy sterowniki do tej karty graficznej za rok mają modyfikacje, które są dla nowszych urządzeń?

Android nie jest idealny, w wielu kwestiach mógłby być lepszy. Nigdy tego nie twierdziłem.
Jednak w przypadku Androida, gdy oficjalne wsparcie się zakończy, to mam wsparcie nieoficjalne.

Cytat:
Co do iPhone 5 z dużym wyświetlaczem: niestety Android zapoczątkował beznadziejny wyścig na ilość rdzeni, mhz i co najgorsze wielkość ekranu. Ludzie chcą takie kupować bo ekran 3.5 wyglada przy potworach 4.6 cala przestarzale i gorzej.
Ale iPhone to telefon. A jak na telefon jest i tak całkiem duży. Jak ktoś chce dzwonić małym telewizorem to jego problem. Nie zawsze więcej znaczy lepiej i o dziwo tylko Apple to zauważyło.
Co ma Android do wielkości wyświetlacza? Nie wiem czy wiesz, ale pierwszy potwór był na WinMo - HTC HD2.

Dla mnie 4-4.3" jest odpowiednią wielkością. Jeżeli komuś pasuje 3.5, 3.7 to kupuje urządzenie o takiej wielkości.
W przypadku iPhona nie masz wyboru, albo Ci pasuje 3.5" i go kupujesz, albo Ci nie pasuje i go kupujesz i uznajesz, że to najsłuszniejszy rozmiar.

Chcąc kupić słuchawkę z Androidem, MASZ WYBÓR. W przypadku iPhona wyboru nie masz.

Cytat:
Chodzi o to, że w gruncie rzeczy fanboje Androida wcale nie są lepsi.
Dobry fanboj, to martwy fanboj, nie ważne z jakiego obozu pochodzi.

Cytat:
Zamienią wady w zalety, a na końcu usłyszysz, że co tu porównywać, skoro androida można mieć za 500zł.
Troszeczkę nadinterpretujesz. Zobacz w jakim kontekście np. ja używałem podobnych określeń.
Nie mam nic w porównywaniu topowej słuchawki z Androidem, do iPhona. Jednak porównywanie słuchawki za 500zł, do tej za 2500zł jest bez sensu.

Cytat:
A skoro nie umiesz zrobić roota i wgrać cyanogenmoda to po prostu nie potrafisz go używać i wykorzystać możliwości...
Znowu nadinterpretujesz. Nigdy czegoś takiego nie napisałem. Napisałem, że urządzenia powinno się wybierać świadomie, oraz że Android oferuje więcej niż iOS.
Cytat:
Najważniejsze że posiadacze Androidów to światły lud wybierające dla siebie to co najlepsze, a nie to co te owce które nawet klawiatury nie mogą zmienić.
Kolejny raz nadinterpretujesz moją wypowiedź. Napisałem, że owieczki są po jednej i drugiej stronie.
Po drugie, w przypadku Androida mogę zmienić większość rzeczy w systemie bez roota.
Cytat:
Większość z nich przy tym siedzi na windowsie gdzie może zmienić jedynie tapetę i jakos im to nie przeszkadza.
Siedzę na Windowsie, zarówno w pracy, jak i w domu. Używałem pewien okres kilku dystrybucji linuksa. Przy zakupie lapa na 90% będzie to Ubuntu.
Tylko to że używam obecnie Windowsa to mój świadomy wybór, a nie wybór firmy która go zrobiła.

I tak na koniec, uważam się za fana androida, nie fanatyka.

Cytat:
Fan ***8211; osoba podziwiająca człowieka, grupę ludzi, dzieło sztuki, bądź ideę. Jest to skrót od słowa fanatyk, jednak jest mniej pejoratywny, a nawet ma pozytywny wydźwięk. Fani określonego zjawiska często organizują się, tworząc tzw. fankluby, lub organizują imprezy z tym związane.
Cytat:
Fanatyzm (łac. fanaticus - zagorzały, szalony) ***8211; postawa oraz zjawisko społeczne polegające na ślepej i bezkrytycznej wierze w słuszność jakichś poglądów politycznych, religijnych lub społecznych. Przejawem fanatyzmu jest skrajna nietolerancja wobec przedstawicieli odmiennych poglądów.
W odniesieniu do różnych sytuacji (np. określając kibiców mianem "fanatycznych") określenie "fanatyk" może mieć mniej pejoratywny lub nawet pozytywny wydźwięk. Używa się wtedy skrócenia "fan". Oznacza ono wtedy zagorzałość, oddanie jakiejś idei, gotowość poświęcenia się dla niej.
Różnica między fanem a fanatykiem jest taka, iż pomimo ogromnego zainteresowania daną sprawą, zachowanie fanatyka pogwałca normy społeczne, a fana - nie.
Tak samo jak jestem fanem Barcelony, Widzewa, czy Milanu.